Hírek

Nyereséges lett idén a gabonatermesztés

Bár országosan, de akár táblánként is eltérőek lehetnek a terméshozamok, összességében a vártnál kedvezőbb eredménnyel zajlik az aratás, az árak is kedvezőek − mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

    A meleg csak ott okozhat gondot azzal, hogy összecsúszik a búza és a repce, ahol nem sikerült jól megtervezni az aratáshoz szükséges gépek mennyiségét. Várhatóan jövő hét végére végeznek a termelők a repce betakarításával, és a 2-2,5 tonnás hektáronkénti terméshozam-várakozáshoz képest már látszik, hogy 10-15 százalékkal jobb lesz az országosan betakarítható mennyiség. A meglehetősen kedvező olajtartalmú repcemagokért jelenleg tonnánként 115-120 ezer forintot fizetnek a felvásárlók, az ár azonban az unió növekvő biodízel-felhasználása miatt, illetve a tavaszi aszállyal jobban sújtott német terméseredmények függvényében még emelkedhet.

    Terméshozamtól és a ráfordításoktól függően idén hektáronként legkevesebb 50 ezer forintos nyereségük lehet a termelőknek szinte az összes kultúra esetében. Utoljára három éve volt ilyenre példa − mondta Vancsura József. Az árpa aratása javarészt már befejeződött, országos szinten a vártnál itt is10-15 százalékkal nagyobb a termés. A minőségi termény esetében a felvásárlási árak továbbra is tonnánként 43-44 ezer forint körül alakulnak.

    Javában zajlik a búza betakarítása is − eddig a vetésterület 30 százalékán fejezték be az aratást. Várhatóan augusztus elejére magtárban lesz az idei, a korábbi 3-3,5 millió tonnánál nagyobb, 4 millió tonnára várható termés. Vancsura szerint élénk a belföldi és az exportkereslet is, elsősorban a Pannon minőséget keresik, megadva érte az 50 ezer forintot is tonnánként. Minőségtől függően egyébként 40−50 ezer forint között változnak a felvásárlási árak.

    A legjobban azok a termelők járnak, akik előre szerződtek. Az idén ugyanis, okulva a tavalyi mizériából, a felvásárlók többsége olyan szerződéseket kínált, amelyekben az adott termelő földje várható hozamának csak egy bizonyos hányadát kötötték le fix, a tavaszi rekordárakból kiindulva a mostaninál jóval magasabb, 50−60 ezer forint közötti áron. Többnyire a várható hozam 30−50 százalékáért ajánlottak fix árat a termelőknek egyhavi helyben tárolás, tisztítás mellett. Ha idén ősszel is drágul a búza, akkor ez kedvező lehetőséget kínál a termelőknek a piaci áron való értékesítésre − akár az eredeti, szerződött vevőjénél is. Hosszú távon talán ez a legkedvezőbb értékesítési modell a növénytermesztők számára − tette hozzá Vancsura József.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés