2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Agrárgazdaság

2011. május 19. csütörtök • 16:23

Óriási kárt okoz az új csalási technika

A kamu exportértékesítésre vásárolt gabona mint áfacsalási módszer már a múlté. Az új módi, hogy valóban megutaztatják a terményt, ám kikerülik az itthoni és a külpiaci áfa befizetését. A magyar gabona harmada foroghat feketén, az állam 30−100 milliárd forintot bukik.

    Becslések szerint évi 30−100 milliárd forint közötti összeget csalnak el csak a gabonaágazatban. Megoldást vagy a drasztikus áfacsökkentés, illetve a fordított áfafizetés jelenthetne, vagy az ellenőrzések szigorítása. A csökkentésre a költségvetés bevételkényszere miatt kevés az esély, de az is számít, hogy az állam sem szívesen mond le a bevallott és befizetett áfa 45 napos kamatmentes használatáról. Az ellenőrzés szigorítása alatt pedig azt értik a lapunknak nyilatkozó szereplők, hogy az adóhivatalnak érdemes lenne a próbavásárlások és a vagyonosodási vizsgálatok rendszerét erre a szektorra is kiterjeszteni.


Megéri a zavarosban halászni

    Ma már ósdi eszköznek számít a gabonaágazatban az a korábban alkalmazott módszer, amikor a magyar termelőktől exportértékesítési (célországban adózó) céllal vásárolták fel a gabonát. Sok esetben azonban a tényleges kivitel helyett belföldön értékesítették tovább a terményeket. Közben a termelőket előbb-utóbb megtalálta az adóhatóság az áfabefizetési követelésekkel. A károsult és jóhiszemű termelők közül többen is pert indítottak az adóhivatal eljárása ellen, már született is nekik igazat adó elsőfokú ítélet.

    A magas, 25 százalékos itthoni áfa továbbra is vonzerőt gyakorol a zavarosban halászókra. Az egyik legújabb módszer az, hogy legálisan megveszik a magyar termelőktől a gabonát − egy eleve bedöntésre alapított céggel −, majd valóban exportálják, de rövid időn belül egyúttal importálják is ugyanazt a mennyiséget. A határon megutaztatott terményt itthon értékesítik. Így egyrészt mentesülnek az első, külpiaci áfafizetés alól, de az importált tétel után sem fizetik meg a továbbértékesítéskor. Még a jelenlegi benzinár mellett is megéri az ügylet az elcsalt kétszer 25 százaléknyi áfa összege miatt.

    Kedvelt módszerré vált az utóbbi időben az is, hogy a szomszédos országokból legálisan megvásárolt gabonát értékesítik fantomizálható, gyakorta ukrán, szerb vagy hajléktalanok tulajdonában lévő, 3−6 hónapig működő és az itteni adóbevallásokat is előszeretettel kihagyó cégeken keresztül Magyarországon − így szintén kétszer mulasztják el az áfa megfizetését.


Titkolóznak a termelők is

    Szakértők szerint az is egyre inkább elterjedt módszer − és megfogni is ezt a legnehezebb −, hogy a csalás és jövedelemeltitkolás már a termelőknél elkezdődik. A megtermett gabona egy részét eleve letagadják és később feketén, legtöbbször készpénzért értékesítik a jól bevált, pár hónapos kereskedőcégeken keresztül. Ezek természetesen már számlára adják tovább az árut, ám az áfa megfizetését vagy bevallását már elmulasztják. Az adóhatóság többnyire a kereskedői lánc végén álló legnagyobb szereplők ellenőrzésével kezdi, de mire eljut a lánc elején álló fantomcégekhez, addigra ezek a vállalkozások már rég befejezték tevékenységüket.


Forrás: Napi Gazdaság
 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.