Hírek

ősszel jöhet az új földtörvény

A társadalmi vita eddigi fórumai során kapott visszajelzések alapján egyértelmű a gazdálkodók földéhsége, ezért a sarkalatos törvények között elsődlegesnek kell lennie a földtörvény módosításának és a birtokviszonyok, a zsebszerződések rendezésének – mondta Kajner Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

    Ehhez szükség lesz az állami földek bérleti és egyéb jogviszonyairól szóló nyilvántartások rendbetételére is, amivel elmaradásban van a Nemzeti Földalap. Elsőként az év első felére ígérte az NFA és a tárca a teljes vagyonleltárt, de a legutóbbi hírek szerint augusztus végéig újabb haladékot kapott a szervezet. A stratégiában egyébként jelenleg célként szerepel a birtokkoncentráció csökkentése is. Ezt a főosztályvezető-helyettes szerint a készülő üzemszabályozás tudja majd leginkább kezelni, amelyben várhatóan újra meghatározzák majd, mekkora lehet az egy gazdálkodó tulajdonában lévő földterület.

    Kajner szerint elképzelhető, hogy egy átmeneti időszak beiktatásával a maximális birtokméret fölötti részre értékesítési kötelezettséget írjanak elő. A jelenlegi földhasználati és zsebszerződéses káosz tisztulásához egyébként szerinte jó alap lehet, hogy az új alaptörvény is rögzíti: az átláthatatlan hátterű cégek nem kaphatnak támogatást.
 
    Az elszalasztott lehetőségek között az agrár-környezetgazdálkodási programot említette, ahol az ÚMVP félidős értékelése szerint különösebb gyakorlati hasznot nem hoz, hogy a források 70-75 százaléka az integrált szántóföldi növénytermesztést támogatja, holott néhány jól megválasztott fejlesztési céllal érdemben fel lehetett volna tőkésíteni a fenntartható gazdálkodás megteremtésében bízó termelőket.

Forás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook