2022.10.05., szerda , Aurél

Agrárgazdaság

2015. augusztus 30. vasárnap • 11:44

Ősszel szavazhatja meg az országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényt

Ősszel szavazhatja meg az országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényt, amelynek központjában az ésszerű, reális természetvédelem áll, valamint a tájegységi vadgazdálkodás megteremtése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Göbös-majorban tartott megyei vadásznapon.

Bitay Márton elmondta, hogy az új törvény a szakmaiságot, a magyar vadászati kultúrát és a vadállomány világszínvonalát megerősítő jogszabály lesz. Hozzátette: a leendő törvény segít abban is, hogy aki a szabályok szerint vadászik, mindezt úgy tehesse meg, hogy közben a vadászatot, mint egyik nemzeti értékünket gyarapítja.

Bitay Márton elmondta azt is, hogy a tervezett változtatásokról a társadalmi egyeztetés a szakmai szervezetekkel tavasszal kezdődött, a jövő héten elkészülhet a törvény végleges szövege is, amely ötven tájegységre osztja az országot.

A Gödöllői Egyetemen kidolgozott tájegységi rendszernél az adott területre leginkább jellemző vadak biológiai életterét veszik figyelembe - tette hozzá.

Az új törvény létjogosultságáról azt mondta a politikus, hogy az 1996-os már elavult, mert az elmúlt húsz évben sokat változott a természet és a vadállomány struktúrája.

Példaként említette, hogy míg évekkel korábban az alföldi régióban egy vaddisznót sem lőttek ki, addig most rekordot dönt az egyedek száma.

Hangsúlyozta: az új törvény rendezni szeretné a vadkárok kérdését is, különösen a vadászok és a földtulajdonosok között. Megemlítette, hogy a jogszabály szabályozza majd a földtulajdonosi közös képviselők intézményét, amelyet bár a jelenlegi vadgazdálkodási törvény már ismer, de nem rendelkezik azok kötelességeiről és jogairól.
A Győr-Moson-Sopron megyei vadásznapon átadták a vadászszövetségi kitüntetéseket, emellett hat új vadász tett fogadalmat, miután eredményesen levizsgázott.

MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.