2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Agrárgazdaság

2015. augusztus 20. csütörtök • 09:00

Piacszabályzó intézkedéseket követelnek az Európai Uniótól

Tekintettel a tej, a sertéshús valamint a gyümölcs és zöldség aktuális árának csökkenésére, Az Osztrák Parasztszövetség igazgatója, Johannes Abentung piacszabályzó intézkedéseket követel az Európai Uniótól.

Annak ellenére, hogy a „szabad piacot” sok dicséret éri, az orosz export kiesése a jól ismert világpolitikai okokból számára a piac csődjét jelenti, mondta Abentung múlt héten az AGRA-EUROPE-pal folytatott beszélgetés során. Az Európai Unió is részt vett ennek a szituációnak az előidézésében, ezért nem szabadna a mezőgazdaságot, amit az embargó súlyosan érint, cserbenhagynia.

Ezen felül a parasztszövetség igazgatójának – Franciaországhoz hasonlóan – a regionális termékekért kötelezettség nélkül ajánlott árak lebegnek a szeme előtt. Tekintettel az EU mezőgazdasági minisztereinek piaci válsággal kapcsolatos, szeptember elejére tervezett különleges találkozójára Abentung azt kéri, „hogy az Európai Unió avatkozzon be, ha a gazdák egzisztenciájáról van szó”. Ez a teljes piaci rendet érintené, ugyanúgy, mint a kartelljogot, vagy a regionális termékekért kötelezettség nélkül ajánlott árakat.

A tej intervenciós árának 25 Cent/kg biztonsági szintre történő megemelését, melyet többek között Bajorországban követelnek, Abentung nem sokra tartja: „Ez nekünk Ausztriában nem jelent semmit, mert ez inkább a külföldi versenytársaktól származó tejet segíti, aminek az ára ez alatt van”, hangsúlyozta a szövetség igazgatója. Az osztrák agrárgazdaságtól „több igyekezetet vár el a fogyasztók tudatosságának fejlesztésében, hogy a helyben termesztett élelmiszereket értékeljék”.

„A legszigorúbb feltételek mellett termelünk tejet, melyeket saját magunk alakítottunk ki”, állapította meg Abentung, tehát lehetségesnek kell annak is lennie, hogy ne csak az osztrák piacon értékesítsük. A tejágazat az alpesi országban csúcsminőséget produkál, amit azonban a nemzetközi szinten tekintett kis mennyiségek miatt jobban kellene összpontosítani”. Ausztria mezőgazdasága nem használja ki eléggé a tekintélyét – bio, természetes, környezetbarát – fejti ki kritikáját Abentung. Itt elsősorban a megfelelő koncepció és piaci stratégia hiányzik, főleg az export terén. 

Ausztriában különösen a hús esetében mondható el, hogy az áruknak csak egy harmada kerül a „minőségi termékek programjába”; a maradékot „konzumáruként” kínálják, vagyis minőségi húst az ipari áruk árszínvonalán. Igazi esélyt a világpiacon Ausztria számára a bor és a sajt terén lát a parasztszövetség igazgatója. De minden egyébbel, amivel még az Európai Unióban sem érünk el sikert, nem kell a tengeren túlra tekintenünk”.

topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.