Hírek

Stabil árnövekedés a termőföldpiacon

A tavalyihoz hasonlóan 2012-ben is legalább 4-5 százalékkal nőhetnek átlagosan a földárak, ami az átlagban legnagyobb súllyal szereplő szántók értékének átlagos növekedését jelenti − mondta a Napi Gazdaságnak Molnár Zsolt, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese.

Nemcsak művelési áganként, hanem régiónként is hatalmasak az eltérések − emelte ki −, a trendből már kirajzolódik például az észak-magyarországi régió, Borsod-Abaúj-Zemplén megye leszakadása, ahol már az induló árszint is alacsonyabb volt, mint máshol, lévén sok az állami tulajdonú erdő és a legelő. Tavaly egyébként valamivel több mint 80 ezer termőföld-tranzakció született, 2010-ben 87,5 ezer szerződést írtak alá.

Az FHB termőföldárindexe szerint a szántóföldek országos átlagára 2010-ben már meghaladta a 600 ezer forintot hektáronként. A közép-magyarországi régióban a legjellemzőbb a belterületesítésre vagy egyéb tényezőkre spekuláló adásvétel, de ettől függetlenül is változatlanul ebben a régióban a legdrágább a termőföld. Az index további megállapítása szerint a legnagyobb területek az erdők között forognak (átlag 26,1 hektár), a szántóknál 12,7 hektár körüli az átlagos bejegyzett tranzakcióméret. Egyre nagyobb termőföldterületek is elkelnek, azaz folytatódik a birtokviszonyok koncentrálódása. A földpiaci befektetésekről szólva Novák Zalán, az Euro-Immo Expert Kft. vezetője is megerősítette: reális az átlag 4-5 százalékos értéknövekedési várakozás. Mint kiemelte, ugyan a bérleti díjakból állampapír alatti, 5-6 százalékos hozamra számíthatunk, ám az értéknövekedéssel együtt 10 százalék fölé nőhet a hozam, a drágulás egyes esetekben elérheti a 6-8 százalékot is. Debrecen, Békés, Szolnok és Baranya egyes részein a 35-40 aranykorona értékű szántók hektárja 1,5−2,5 millió forintot ér − és a vevők 3 milliót is adnának ezekért a piacról hiányzó területekért −, a Nyírség bizonyos részein, Nógrádban vagy néhány borsodi térségben viszont 500 ezer forint körüli a hektáronkénti ár.

Az OTP Értéktérkép szerint a termőföldpiac országos forgási sebessége 2011-ben 1,8 százalékos volt, azaz a közel 7,2 millió hektár művelt terület 1,8 százaléka, mintegy 130 ezer hektár cserélt gazdát tavaly. A szőlőterületek piaca a legélénkebb, míg a másik végletet jelentő erdőterületek állományuknál jóval kisebb arányban vesznek részt a forgalomban.

A termőföldpiac leginkább Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Nógrád és Zala megyékben "pezseg". A másik véglet Pest, Veszprém, Komárom-Esztergom és Tolna. A 3152 településből mindössze 115-ben nem volt egyáltalán termőföld-adásvétel 2011-ben. Ahol volt, ott viszont 778 esetben tíz alatti volt a forgalom.
Hektáronkénti átlagár (ezer forint)Év    Ár
2010    601
2009    576
Forrás: FHB Jelzálogbank

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés