Hírek

Több lesz a területalapú támogatás

Idén a tavalyi 198 euróval szemben 214 euró, mintegy 62 ezer forint lesz a területalapú támogatás hektáronként.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) arra törekszik, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) következő költségvetési időszakában is maximálisan ki tudja használni az ország az uniós tagságból adódó pénzügyi forrásokat. A tárca közleménye szerint erről Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. partnertalálkozóján, Dabason.

Az államtitkár hangsúlyozta: az európai uniós forrásokat nem lehetne kiváltani nemzeti támogatásokkal. A magyar mezőgazdaságnak szüksége van a közösségi forrásokra, melyek még az idén is emelkednek: 2012-ben a tavalyi 198 euróval szemben 214 euró, mintegy 62 ezer forint lesz a területalapú támogatás hektáronként.

Magyarország helyzete változatlan

A Közös Agrárpolitika kiadásait 2014-től a 2013-as nominálértéken befagyasztják. Az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarország helyzete a tagállamok közötti újraelosztással a közvetlen támogatásokban nagyjából változatlan marad.
Magyarország egyetért az Európai Bizottság javaslatával, a környezetvédelmi szempontokat megjelenítő támogatási elemek bevezetésével, de – több tagországhoz hasonlóan – a rendszer egyszerűsítését szeretné elérni. A KAP reformjáról az EU-tagországok legkésőbb jövőre szeretnének megállapodni.

Czerván György a sertéságazat helyzetét javító intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: a VM prioritásként kezeli a sertéságazatot érintő források biztosítását, a tárca folyamatosan egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériummal annak érdekében, hogy minél több támogatást nyújthasson a sertéstartóknak.

Az állam eszközei önmagukban nem elegendőek az ágazat problémáinak megoldásához – hiszen közvetlen állami eszköz nincs a piacgazdaságban a takarmányárak vagy a felvásárlási árak befolyásolására -, ugyanakkor a javasolt szerteágazó intézkedések a problémák rövid-, közép- és hosszú távú orvoslásához, az ágazat talpon maradásához és fejlesztéséhez elengedhetetlenek.

A kormány a 6 milliós sertéslétszámot a feketegazdaság visszaszorításával, a termelést, az integrációt, a bérhizlalást, a kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást és a forgóeszköz-finanszírozást összhangba hozva kívánja elérni – erősítette meg az államtitkár.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook