Hírek

Több pénz lesz agrár-kárenyhítésre

Jövőre léphet életbe az új, többpilléres és öngondoskodásra ösztönző agrár-kárenyhítési rendszer − jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.


    Nemcsak a termelői körben, hanem a feldolgozók, földtulajdonosok körében is nő majd a kockázatközösségben részt vevők száma. A VM üzemmérethez kötötte a rendszer első pillérében a részvételt: ez lényegében a mostanihoz hasonlóan működik majd, a kismértékben emelt hektáronkénti termelői hozzájáruláshoz ugyanannyit tesz hozzá az állam is. Így megduplázódhat, 8-8,1 milliárd forintra emelkedhet az alapban lévő összeg, bár ebből teljes kárenyhítésre csak az számíthat, akinek piaci biztosítása is van, a többiek csak a kiesett hozamérték 50 százalékához juthatnak hozzá.

    Bővíti a térített káresemények körét is az új rendszer. Az alap második pillére két kockázatalapú piaci biztosítási csomagot tartalmaz − az egyik a kilenc leggyakrabban vetett szántóföldi kultúrára köthető, míg a másik a többi Magyarországon termelt haszonnövényre −, amelyek díjaihoz uniós és nemzeti támogatást adna a VM a gazdáknak. A díjtámogatásra mintegy 2,6-2,7 milliárd forintot szán a tárca, javarészt uniós forrásból.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés