2019.02.19., kedd , Aladár,Álmos

Agrárgazdaság

2015. szeptember 05. szombat • 12:11

Tovább éltetik az NHP-t

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem vezeti ki a piacról a növekedési hitelprogramot (NHP) december végével a Magyar Nemzeti Bank.

A döntésben szerepet játszhat, hogy – bár a program élénkítő hatása nem vonható kétségbe – a vállalati hitelpiac változatlanul zsugorodik. A bankok és a cégek számára kedvező lehet a kivezetés elhalasztása, még akkor is, ha jövőre már tényleg lezárul az NHP.

Csak a jövő év elején kezdődik meg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (NHP) fokozatos kivezetése, szemben az eddigi elképzeléssel, amely szerint december végén leállították volna a programot – derül ki abból az interjúból, amelyet Nagy Márton, a jegybank alelnöke adott az MTI-nek. 

Nagy Márton közölte: „Az NHP-ban a csapokat fokozatosan elzárjuk, a jelenlegi formájában a program megszűnik, és a növekedési hitelprogram kivezetése jövő év elején elkezdődik.” Rámutatott: a hazai bankoknak újra piaci alapokra kell helyezniük a vállalatok hitelezését. Az alelnök tájékoztatása szerint az NHP első szakaszában 701 milliárd forintot, a második szakaszban mintegy 950 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok, azaz a két szakaszban együttesen hozzávetőleg 1650 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki.

 

Fókuszban
Kell egyáltalán a világnak a magyar áru?

Kell egyáltalán a világnak a magyar áru?

Melyek a hazai gyümölcstermesztés nagy kihívásai

Randiapp teheneknek - így még nem találtak párra az állatok

Randiapp teheneknek - így még nem találtak párra az állatok

Az Egyesült Királyságban már nem csak az embereknek van társkereső ...

Egy ismert gép új köntösben: itt az új Hardi NAVIGATOR classic

Egy ismert gép új köntösben: itt az új Hardi NAVIGATOR classic

Európa több országában, így Magyarországon is a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.