Hírek

Új lendület a világ klímaszerződéséhez

A német-brazil közös vélemény, mely a szén- és kőolajhasználatból történő lépésenkénti kiszállás mellett van, a környezetvédők nézőpontjából hátszelet biztosít egy világ-klímaszerződéshez.

„Németország és Brazília, mindketten kiállnak amellett a cél mellett, hogy a világgazdaság emisszióját még ebben az évszázadban nullára csökkentsék, és a fejlődő országokat eközben támogassák”, hangsúlyozta Jennifer Morgan, a washingtoni Világ Erőforrásai Intézet (WRI) klíma-igazgatója.

Tagja a fenntartható fejlődés tanácsának, és egyben Angela Merkel kancellár tanácsadója (CDU). A Germanwatch klímavédelmi szervezet is dicsérte az összefogást. 

Brazília követni szeretné Németországnak és a többi G7-államnak azt a célját, hogy az évszázad végére teljesen megszűntessék a szén, az olaj ás a gáz használatát. Első alkalommal állt ki egy G20-tag a G7 csoporton kívül emellett a cél mellett, hangzott el német oldalról. Merkel fontos jelnek tekinti ezt, ami mutatja, hogy más országok is mozgolódnak a decemberre Párizsban tervezett ENSZ-klímacsúcsig, ahol meg kell kötni a világ-klímaszerződést.

Merkel és Dilma Rousseff elnökasszony az első közös kormányzati konzultáción Brazíliában állást foglaltak egy olyan mechanizmus mellett is, amely a nemzetközi klímavédelmi ambíciókat folyamatosan növeli, fejezte ki dicséretét Morgan. 

„Mindkettőnek a nemzetközi klímavédelmi egyezmény részét kell képeznie, melyet az év végén Párizsban fognak megkötni”. Az egyezmény szerint több mint 190 államnak kell az üvegházhatású gázok kibocsátását olyan mértékben csökkenteni, hogy a Föld felmelegedése a két Celsius fokot ne haladja meg.

proplanta.de

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés