Hírek

Új törvény lép az agrárpiaci rendtartás helyébe

A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a közeljövőben minél több ágazatban jöjjön létre szakmaközi szervezet – hangsúlyozza a szaktárca annak kapcsán, hogy elfogadta hétfőn az Országgyűlés a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozásról szóló törvényt, amely az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály helyébe lép.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: az új jogszabály a mezőgazdaságban működő termelői szervezetek, termelői csoportok, valamint szakmaközi szervezetek működését szabályozza. Egyik kiemelt célja, hogy biztosítsa a hatékony piacszabályozást az egyes ágazatokban.
    Összhangban az Európai Unió közös agrárpolitikájával, Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap az alulról szerveződő, nyitott tagság elvén működő ágazati önszabályozás. Ezt a célkitűzést a szakmaközi szervezetek valósítják meg. Ezek az Európai Bizottság és az egyes államok által is elismert szervezetek egy-egy termékpálya – adott országban vagy régióban működő – különböző vertikális szinten lévő szereplőit (termelőket, kereskedőket, illetve feldolgozókat) fogja össze.
    A szakmaközi szervezetek létrejöttével a kialakuló önszabályozó tevékenység megkönnyíti az ágazati érdekegyeztetéseket, és elősegíti a kormány szakmai és jogalkotási munkáját is – hangsúlyozza a VM.
    Magyarországon jelenleg mindössze egyetlen – hivatalosan elismert – szakmaközi szervezet működik, a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook