Hírek

Új trükkel tiltja ki Oroszország a magyar húst is

Egy születő kormányhatározat értelmében az élelmiszer-embargó meghosszabbításától függetlenül jövőre sem exportálhat Oroszországba húst az Európai Unió és az Egyesült Államok.

A moszkvai gazdasági minisztérium a szövetségi kormányhatározat-tervezetek internetes oldalán hozta nyilvánosságra javaslatát, amely 2016-ban is lehetetlenné teszi marha, sertés- és szárnyashús behozatalát a jelenleg embargóval sújtott országokból, vagyis elsősorban az Európai Unióból és az Egyesült Államokból.

A dokumentum értelmében az import kvóta elosztásáról az Eurázsiai Gazdasági Bizottság igazgató tanácsa illetékes dönteni azon országok között, amelyek 2013. január 1. és 2015. szeptember 30. között exportáltak húst Oroszországba.

Mivel idén az orosz élelmiszer-behozatali tilalom miatt a nyugati államok ennek a feltételnek nem felelnek meg, még akkor sem részesedhetnek a kvótából, ha Moszkva feloldaná az embargót – aminek határideje egyébként jövő augusztusban lejár. Mint a The Moscow Times írta, az importálható mennyiséget 5 napon belül elosztják azok között a szállítók között, amelyek 2015-ben jelen voltak az orosz piacon.

napi.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook