Hírek

Újragondolja az életét a Syngenta és a Monsanto

Új stratégiára kényszerülhet mind az amerikai Monsanto, mind a célpontjaként kiszemelt Syngenta, miután a svájci agrárvegyipari és vetőmagtermelő cég a héten sokadszor is visszautasította nagyobb riválisának felvásárlási ajánlatát.

A Syngenta vezetése mindig kevesellte a felajánlott, részvényenként már 470 svájci frankos árat, és az egyéb feltételeket se találta kielégítőnek (ilyen volt legutóbb a megnövelt készpénzarány és a hatósági vétó esetére megemelt fájdalomdíj is). A Syngenta részvényesei az elutasítás után több mint 18 százalékos esést voltak kénytelenek végignézni, egészen 309,9 frankig. Tegnap azonban nyitás után már bő 5 százalékkal erősödött a papír, miután híre kelt, hogy a cég vezetése lépéseket tesz a részvényesi érték növelésére, például visszavásárlási program segítségével – a BofA Merrill Lynch szerint erre van mozgástere a menedzsmentnek (feltehetőleg nyomás alá is kerülnek majd, például a magát júliusban bevásároló Paulson & Co. hedge fund részéről). A társaság még a múlt hónapban megerősítette, hogy 2018-ra 24-26 százalékos profitmarzsot akar elérni, elemzők azonban úgy vélték, hogy ez nehézségekbe ütközhet a gabonaáreséssel küszködő nagy piacain, például az USA-ban vagy Braziliában. 

A Monsanto szakértők szerint kisebb felvásárlásokkal, együttműködési és licencmegállapodásokkal erősítheti növényvédelmi portfólióját, ezt akarhatta egy csapásra megtenni a Syngenta megszerzésével, lévén az a világ legnagyobb mezőgazdasági rovarirtószer-gyártója. Az sincs kizárva azonban, hogy új szereplő kavarja meg a helyzetet: a Reuters értesülései szerint a BASF a nyár elején előzetes megállapodásokat kötött nagy nemzetközi bankokkal egy nagyszabású ügylet finanszírozására. A német vegyipari csoport állítólag ezzel azt akarta biztosítani, hogy szükség esetén akár egy ellenajánlattal megakadályozza a Monsanto előretörését.

VG

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés