Hírek

VM: a kolontári gazdák megkaphatják a támogatásokat

Az Európai Unió hozzájárult, hogy a magyar állam kárenyhítést fizessen a kolontári gazdálkodóknak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményéből kiderül, hogy az engedély péntektől hatályos, így azonnal megkezdődhetnek a szerződéskötések. Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra.

    
A közlemény szerint a kárenyhítés azoknak a mezőgazdasági termelőknek és feldolgozóknak jár, akik anyagi kárt szenvedtek a vörösiszap-katasztrófában, és ezt a szakértői vélemények is alátámasztják.


   
A kárfelmérések után megállapították, hogy közel 1,4 milliárd forintos kár érte a helyi gazdálkodókat és termelőket. A VM a katasztrófa után 350 millió forint azonnali  gyorssegélyt adott a károsultaknak. A fennmaradó rész kifizetéséhez járul hozzá most az Európai Unió. A kifizetés agrár
támogatásnak minősülnek, ezért kell hozzá a brüsszeli  beleegyezés – emlékezetet a minisztérium közleménye.


    
A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja 2010. október 4-én szakadt át, és több mint 1.8 millió köbméternyi vörösiszap ömlött rá a térségre. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés