2022.01.18., kedd , Piroska

Agrárgazdaság

2011. november 09. szerda • 09:12

VM: egyszerűsödő felvásárlási, raktárkiválasztási szabályok

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) módosította a gabona és a rizs intervenciójáról szóló rendeletet, így világosabbá, egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai - tájékoztatott kedden a VM a kormányzati hírportálon.


    A rendeletmódosítás három legfontosabb változása – a jogharmonizációs, technikai változtatásokon kívül - a felvásárlást, a tárolást és az értékesítést is érinti.

    Az eddigi gyakorlattól eltérően a
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csak a hiánytalan dokumentációjú felajánlásokat fogadja be. Így gyorsítva a felvásárlási folyamatot.

    Ezentúl újra jogszabályban meghatározott minőségi feltételeknek kell megfelelnie azoknak a raktáraknak, amelyeket a MVH kibérel az intervenciós gabona tárolására. Emellett a közösségen belüli értékesítés kapcsán pontosították a rendeletben az áfa-szabályokat is, és pénzügyileg zárttá tették a rendszert.

    A tárca emlékeztet: az Európai Unió a gabona ágazatban intervenciós rendszert működtet, aminek lényege, hogy jogszabályokban meghatározott feltételek szerint, rendszeresen felvásárolja a felajánlott terményt. Jelenleg csak a búza esetében határozzák meg a felvásárolható mennyiséget, ez évi három millió tonna - összeurópai szinten -, tonnánként 101,31 eurós fix áron.

    Minden más intervencióra jogosult gabona - kukorica, árpa, rizs, durumbúza, cirok - esetében a felvásárolható mennyiség nulla tonna. Ez nem azt jelenti, hogy semmit sem vásárolnak fel az említett gabonákból, hanem csak azt, hogy kizárólag piaci zavar esetén, pályáztatás útján fogadják be az igényeket. A felvásárlás mértékén - az aktuális piaci helyzettől függően - az Európai Bizottság változtathat.

    A gabona magyarországi intervenciójáért a
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felelős. A 2010/2011-es gazdasági évben nem volt gabona felvásárlás Magyarországon. Az azt megelőző évben – 2009/2010-ben – viszont 300.000 tonna árpát és 130.000 tonna búzát vásárolt fel az MVH - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatójában.


Forrás: MTI 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.