2020.03.29., vasárnap , Aguszta

Agrárgazdaság

2012. július 17. kedd • 13:39

VM: folytatódott a haszonbérleti szerződések átadása

Csaknem harminc földhaszonbérleti szerződést adott át a nyertes gazdálkodóknak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn ünnepélyes keretek között, Budapesten.

Fazekas Sándor üdvözlő beszédében elmondta: eddig több mint 800 szerződést kötöttek meg 18 ezer hektár állami földre. A használatba vett földterületek átlagos birtokmérete 20 hektár.
    
A miniszter leszögezte: Magyarország jogállam, a szerződések pedig jogszerűek, így senki nem veheti el a gazdáktól a haszonbérbe vett földterületeket. A gazdálkodók vállalásaik alapján kétkezi munkájukat, és az elkövetkező húsz évüket áldozzák arra, hogy boldoguljanak - emelte ki, hozzátéve: aki nagyobb területre köt szerződést, az nagyobb felelősséget is vállal abban, hogy a jó gazda gondosságával hasznosítja a termőföldet.
    
Rámutatott: a földhaszonbérleti pályázatoknak soha nem volt annyi nyertese, mint most. A siker szerinte annak köszönhető, hogy a pályázati rendszer új lehetőségeket nyitott az egyéni és a családi gazdaságok előtt. A földterületek iránti nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy a dolgos magyar emberek bíznak a jövőben - vélekedett.
    
Fazekas Sándor szólt arról, hogy az új földtörvény a múlt héten került az Országgyűlés elé, és legfontosabb célja, hogy megvédje a magyar földet és a magyar gazdákat. Vezérelve, hogy a termőföld tulajdonjoga csak a helyben lakó földművesé lehet. Jogi személyek nem szerezhetik meg a termőföld tulajdonjogát, így véglegesen kizárják a spekulánsokat a földszerzésből.
    
Kitért arra, hogy az Országgyűlés a múlt héten elfogadta az agrárkamarai törvényt, amelynek segítségével soha nem látott erejű és egységességű agrár-érdekképviselet jön létre, várhatóan mintegy 400 ezer fős tagsággal.
    
Tájékoztatott arról is, hogy a kormány az uniós választól függetlenül úgy döntött, hogy már az idén ősszel megkezdi az aszály és a forróság okozta károk felszámolását, és 157 milliárd forintnyi közvetlen támogatási előleget fizet ki a gazdálkodóknak.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.