Hírek

A földtörvény miatt csökkenhet a tejtermelés

A haszonbérbe vehető terület nagyságának tervezett korlátozása és a kapcsolódó foglalkoztatási minimum jelentősen visszavetheti az állattartást.

A földtörvény jelenlegi tervezetében a haszonbérbe vehető földterület nagyságának korlátozása, illetve az ehhez kötött foglalkoztatási minimum az állattartás további leépüléséhez vezethet. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint 1200 hektár mintegy 1000 tehenet képes eltartani, egy ekkora állattartó telep pedig − az üzemeltetéssel együtt − mintegy 15-20 főt foglalkoztathat. A földtörvény tervezete azonban 1200 hektárra 100 fő foglalkoztatását írja elő. A mintegy 2500 hektáron gazdálkodó, több mint 1200 tehenet tartó Bicskei Mezőgazdasági Zrt. 120 főt alkalmaz, de a tervezetben szereplő birtokméret mellett nem működne rentábilisan − az állattenyésztés fenntartásával −, illetve nem lenne képes ennyi dolgozót foglalkoztatni − mondta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Imre vezérigazgató, a Tej Terméktanács elnökségi tagja.

Hegedűs szerint ha a törvény jelen formájában lép hatályba, akkor a jelenlegi magyarországi tejtermelés 90 százalékát adó vállalkozások jelentős része kénytelen lesz csökkenteni az állatállományát. A hatályba lépést követő egy-másfél évben ezzel a hazai tejtermelés harmada szűnhet meg, mivel a termelés 70 százalékát 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó nagyüzemek végzik. Egy ilyen mértékű csökkenés nagyjából 40 ezer tehén termelésből való kivonását, nagyjából 40 jelenlegi nagygazdaság megszűnését, illetve 800-1000 fő azonnali elbocsátását jelenti, de a feldolgozóipar és a kiskereskedelem sem "úszná meg" bevételcsökkenés és elbocsátások nélkül.

Az itthoni termelés csökkenésével tovább emelkedne a feldolgozott tejtermékek importja: jelenleg az évi 1,6 milliárd kilogrammos magyar fogyasztás mellett 1,4 milliárd kilogramm a magyarországi termelés, amiből mintegy 300 milliót nyerstejként exportálnak. Az import 600 millió kilogrammnak megfelelő feldolgozott termék, ami után csak az áfa jelent költségvetési bevételt, míg számítások szerint minden hazai előállítású és feldolgozású tejkilogramm után 29 forint egyéb bevételhez is jut a büdzsé − hangsúlyozta Hegedűs.

A jelenlegi tervezet alapján elfogadott földtörvény 2014-es hatályba lépése ráadásul akkor gyengítené tovább az ágazatot, amikor az uniós tejkvótarendszer 2015-ös megszűnésére minden tejtermelő ország termelésnöveléssel készül, vagyis néhány évig tartó, piacrostáló hatású dömpingárakra lehet számítani.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook