Hírek

Az állattartókat segítő javaslatokat dolgoz ki a VM

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szakmai szervezetek javaslatait is beépítve még júliusban elkészíti az állattenyésztési ágazatot segítő javaslatait, amelyeket várhatóan e hónap végén vagy augusztus elején a kormány elé terjeszt – mondta Feldman Zsolt a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

 A helyettes államtitkár azután beszélt erről, hogy egyeztetést folytatott a minisztériumban az állattenyésztési ágazatokat képviselő szakmai szervezetekkel az elmúlt hetek hőségének és a csapadékhiányos időjárásnak a következményeiről.
    
A szárazság miatt folyamatosan és nagymértékben emelkedő takarmányárak, valamint a hőség miatti termeléscsökkenés, továbbá az állatelhullás miatt komoly veszély fenyegeti az állattartó vállalkozások talpon maradását. Az állattartók így szükségesnek ítélik az ágazatnak folyósított nemzeti támogatások – ezek most mintegy 40 milliárd forintot tesznek ki – folyamatos biztosítását, minél gyorsabb kifizetését, esetleges megemelését, továbbá a vízfelhasználás könnyítését segítő intézkedések meghozatalára is számítanak.
    
Feldman Zsolt elmondta, hogy a tárca az EU által megengedett legmagasabb támogatást kívánja nyújtani az állattenyésztési ágazatnak. Emellett a forgóeszköz-hitelekhez való hozzájutás könnyítését is javasolja a kormánynak annak érdekében, hogy a gazdák megvásárolhassák az állattartáshoz nélkülözhetetlen takarmánymennyiséget.
    
Hozzátette, hogy a tárca október 16-tól megkezdi a területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegének kifizetését is, amely 157 milliárd forintot tesz ki.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook