Hírek

Az export drágítja a húsmarhát

Lassan kezd helyreállni a bizalom a török hatóságok részéről Magyarország iránt, ami az élőmarha-szállítmányok újraindulásával a felfelé kúszó élőállat-árakban is megmutatkozik.

 

Jelenleg nagyjából heti ezer-ezerötszáz marhát szállítanak Törökországba a korábbinál szigorúbb engedélyezési eljárás mellett − mondta a Napi Gazdaságnak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) ügyvezetője. A piac újraindításában, illetve megtartásában a MÁSZ is szorosan együttműködik az exportengedélyeket kiadó Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatallal. A KSH adatai szerint az élőmarha-export az előző év azonos időszakához képest 57 százalékkal csökkent januárban, ám a marhahúsexport 15 százalékkal emelkedett, míg az import 27 százalékkal mutatott kisebb szintet.

Az újrainduló szállítások és a szűk kínálat mellett az élőállat-árak is kezdik megközelíteni a tavaly decemberi szintet − valamennyi termékkategóriában. Ez elsősorban csak a kiváló minőségű, nagyobb tételben kínált állatok esetében igaz, a kevésbé jó minőségre vagy pár darabos kínálatra ennél akár 10-15 százalékkal kevesebbet kínálnak a kereskedők. Márciusban a fiatal bika ára több mint 11 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának szintjét. A vágótehén ára 23,5 százalékkal, a vágóüszőé 30 százalékkal nőtt.

Persze Magyarországon a környező országhoz képest akár 30-40 százalékkal magasabb árakat is elérhetnek a szarvasmarhatartók, sőt az EU legnagyobb marhaexportőr országának tartott franciaországit is meghaladják − akár 10-20 százalékkal. Ez egyrészt a kiváló állat-egészségügyi helyzet és a keresett minőség, másrészt a kevésbé szétforgácsolt termelésszerkezettel elérhető alkalmankénti nagyobb szállítmányoknak köszönhetően érhető el. Jelenleg ugyan még a hús szempontjából kevésbé értékes tejelő állományok bikaborjait is jó áron lehet értékesíteni, elsősorban Törökországba, a MÁSZ várakozása szerint belátható időn belül − ahogy a törökök "mohósága" csillapodik − egyre inkább a kifejezetten húsmarhafajtákra lesz kereslet.

Az elmúlt évekre jellemző igen kedvező piaci környezet és támogatások hatására növekedésnek indult a húsmarhaállomány és a jövedelmezőség is. Utóbbit az euró−forint árfolyam is javítja. A tavalyi intenzív export ellenére egyébként június és december között kilencezer darabbal, 698 ezerre nőtt a hazai szarvasmarha-állomány, és mivel az állattartók több anyaállatot hagytak meg, háromezer darabbal, 328 ezerre emelkedett a tehénállomány is. Ez utóbbiban a tejárak stabilizálódása és kismértékű növekedése is közrejátszott. Becslések szerint az élőmarha-export több mint kétharmadát adja jelenleg a török kivitel.

Élőmarha-árak, 2012. április
Kategória Ár (forint/kilogramm)  
Fiatal bika 200−300 kg-ig 1000  
Nagy súlyú hízott bika 550−600  
Vágótehén 350−400  
Forrás: MÁSZ
 

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook