Hírek

Bemutató üzemek létrehozását és működését támogatja a VM

A bemutató üzemi cím birtokosa a 2014-es naptári évre kaphat utófinanszírozott, száz százalékos támogatást azért, hogy a saját gazdaságában alkalmazott innovatív technológiát és eljárásokat helyszíni tájékoztatókon és konzultációs programokon keresztül térítésmentesen bemutassa fejlesztést fontolgató gazdatársainak

Az Európai Unió által támogatott szaktanácsadási program keretében újabb, az innovatív agrotechnológiai eljárásokat bemutató üzemi cím elnyerésére, illetve a kapcsolódó tanácsadási költségek támogatásra pályázhatnak a gazdák augusztustól – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A programokon 15-25 látogató részvételét finanszírozzák, az egy főre eső támogatási díj 25 ezer forint. A résztvevő gazdák nem igényelhetnek támogatást a részvételért. Egy bemutató üzem legfeljebb 15 millió forintot nyerhet el, aminek felhasználásával 2015 végéig kell elszámolnia.

A programra mintegy 2 milliárd forintnyi uniós támogatást különítettek el a Darányi Ignác Tervben. A bemutató üzemi címre pályázhatnak azok a gazdálkodók, akik az előző évben legalább 4 nagyállategység üzemi méretű gazdasággal rendelkeztek, és őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, egyéni cégszövetkezetek, társas vállalkozások, termelői csoportok, termelői és értékesítési szövetkezetek, beszerzési és értékesítési szövetkezetek vagy szociális szövetkezetek. Emellett pályázhatnak a legalább 20 hektáros erdőgazdaságok, vagy a legalább 2 hektár üzemi területtel rendelkező erdészeti szaporítóanyag termelő gazdaságok is. A pályázók közül kizárták az input anyag előállító és forgalmazó, gépkereskedő vállalkozásokat.

Bemutató üzemi programot a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel (NAKVI) egyeztetett tervek alapján növénytermesztés, kertészet, integrált növény- és talajvédelem, öntözés, vízgazdálkodás, állattenyésztés, állategészségügy, állatjólét, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépesítés, technológia, megújuló energia, fenntartható gazdálkodás, környezetvédelem, ökológiai gazdálkodás, fiatalok induló gazdálkodása, kereskedelmi célú élelmiszer-előállítás, kistermelői élelmiszer-előállítás, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, lovasturizmus témában lehet lebonyolítani. Pályázni augusztus 12-26 között lehet a NAKVI honlapján keresztül. Az intézet a bemutatóüzemek kapcsán tervez egy egységes, a saját és a VM honlapján elérhető adatbázist a bemutatóüzemek elérhetőségeivel.

A program része az unió által támogatott szaktanácsadási programnak, amely keretében eddig több jogcímen keresztül összesen 60 ezer gazdálkodó vett igénybe különféle szaktanácsadási szolgáltatásokat, mintegy 11 milliárd forint értékben – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI igazgatója. A következő támogatási időszakban is működik majd az EU által támogatott kiemelt szaktanácsadási hálózat, a rendszer működése annyiban változik majd, hogy már nem a termelők kapják utófinanszírozással a szaktanácsadási támogatást, hanem a területi tanácsadói központok hívhatják majd le.

Az idei évben agrárpályázatok mellett tervezzük, hogy meghirdetünk egy könnyített kultúrafejlesztési, illetve egy vidéki közlekedést segítő jogcímet, és várhatóan lesz egy turisztikai pályázat is a Darányi Ignác Tervben – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére V. Németh Zsolt. A közlekedési jogcím keretében önkormányzatok, falugondnoki hálózatok, civil szervezetek pályázhatnak majd járműbeszerzésre. A kultúrafejlesztési program pedig az integrált közösségi tér fejlesztési jogcímhez hasonló lesz, de kevésbé szigorú feltételekkel.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés