Állattenyésztés

Gazdálkodás

Egyetlen tojás háromezerért – jó üzlet az emu

Nem kell félni az emutól, menekülő állat, mint a ló, de ha kell, megvédi magát. Kujáni Györgyné 16 éve neveli az ausztrál futómadarakat. Jelenleg mintegy 15-20-at tart, de fejlesztené gazdaságát, vágóhidat tervez.

– Mégsem olyan erős a rúgásuk, mint a struccnak. Az embereket nem bántják, inkább egymásra veszélyesek. Most van a párválasztási időszak, amikor összeállnak a fiatal emuk. Ilyenkor hajtják egymást, és a helyszűke miatt agyon is rúghatják, mert pontosan tudják, hol van a vese a másikon, hová kell rúgniuk. Csípni viszont nem tudnak, mert a csőrük felül puhább, mint az ember orrcimpája. Csak az első évesek csinálják a felhajtást, mert azután egy életre szólóan választanak párt maguknak. A többit viszont akkortól már nem tűrik meg, mert féltékenyek, ezért az idősebb párokat külön boxokban kell tartani – mondta a tenyésztő. 

A párválasztás júliustól novemberig tart, a tojásszezon márciusig, mert a déli féltekén akkor van nyár, amikor nálunk tél. Hetente két óriási, sötétzöld tojást tojnak. A hím kotlik rajtuk, 52 napig kómába esve ül a tojáson, nem eszik, nem iszik. Egy étkezési emutojás ára 3 ezer forint, és 10-12 tyúktojást tesz ki. 

– Jó üzlet az emu. Sokan meglepődnek rajta, hogy ezt elmondom, és a trükkjeimet is, de nem félek a konkurenciától. Sőt: tízezrével kellenének még állatok, felvenné a piac. Ausztriában, Németországban 15 euró az emuhús kilója, a marháé öt euró. Évente egy emu tartási költsége mindössze 15 ezer forint. Nagyon finom egyébként a húsa, gyenge borjúra, vagy az őzére emlékeztet. A vendégeim azt hitték, hogy rántott májat esznek, amikor kaptak egy kis combot – folytatta Kujáni Györgyné. 

Az emuk gyümölcsöt, zöldségféléket, kukoricát, tritikálét és takarmánynövényeket esznek, de mint a struccok bekapdossák még a tűt, a cserepet, az üveget is. Érdeklődnek a vendégek cipőfűzői vagy ruhagombjai iránt is. 

– A minap jött egy anyuka hozzám, a kislányának a hajában színes csipeszek voltak, ezekből az emu azonnal bekapott  vagy ötöt. Zokogott a gyerek, de mondtam, hogy gyors, hat órás az emésztés… – nevetett a tenyésztő, aki szerint könnyű az emuk tartása, de elkülöníteni kell őket a többi baromfitól, mert saját betegségük nincs, de elkaphatnak kórságot más madaraktól, bár a madárinfluenzára nem fogékonyak. Egy nőstény emu 30 évig tojhat, és akár 60 évig is élhet. 

Kujáni Györgyné szerint a fiatal gazdák közül egyre többen rájöttek az emuk előnyeire, vannak már nagyobb farmok a Dunántúlon, de vágóhíd még nincs. Pedig nem mindegy, hogyan szállítják oda a futómadarakat, mert rendkívül érzékenyek a stresszre. Egyszer egy példány kiszökött, a falubeliek igyekeztek segíteni, de mire befogták, elpusztult a stressztől. Ezért is fontos lenne egy vágóhíd, és egy nagy farmot is álmodott a tenyésztő Nagybajomba, ahol sok a munkanélküli. A terveket a megyei munkaügyi központ is támogatta, szociális szövetkezet formájában valósulhatna meg a 2015 és 2020 között. Ha lekésnek, megcsinálja más, emiatt aggódik. 

Az emunak szinte minden porcikáját felhasználják. A bőrét a ruha- és a cipőipar, a tollát főként az elektronika, chipek szigetelőanyaga. A zsírját olajnak mondják, mert szobahőmérsékleten folyékony. Ebből Kujáni Györgyné három fajta kenőcsöt is elő tud állítani kozmetikai célból, de számos betegség, bőrbajok, égési sebek gyógyulása is elősegíthető ezzel. Ezt az ausztrál bennszülöttek fedezték fel, amikor egy bozóttűznél megégett kisgyermeket egy emu frissen megnyúzott bőrében vitték haza, és túlélte. Kujáni Györgyné eredetileg ruhaipari mérnők, és először az emuk bőrébe szeretett bele.

sonline.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook