2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Állattenyésztés

2013. január 09. szerda • 21:01

Magyarország tovább tárgyal Fehéroroszországgal az élőállat-exportról

A Fehéroroszországba irányuló magyar élőállat-export folyamatos fenntartása érdekében a magyar és a belorusz hatóság illetékesei további tárgyalásokon tisztázzák, hogy mi okozhatta négy Fehéroroszországba szállított kérődző Schmallenberg-vírusra pozitív szerológiai eredményét - közölte a VM.

A közlemény emlékeztet: a korábbi hírek szerint a fehérorosz állatorvosi szolgálat korlátozza a Magyarországról származó kérődzők beszállítását. Döntését a belorusz hatóság azzal indokolta, hogy a hozzájuk érkezett szállítmányban olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói.

A korlátozás tényét a belorusz fél az illetékes magyar hatósággal eddig sem hivatalos, sem informális formában nem közölte, ilyen tartalmú értesítés a Vidékfejlesztési Minisztériumba nem érkezett.

December közepén a belorusz hatóság arról értesítette a szaktárcát, hogy a Magyarországról Fehéroroszországba szállított 29 tenyészüsző utólagos vizsgálatakor négy esetben a szerológiai vizsgálat pozitív eredményt hozott, azaz az állat a vírussal korábban találkozott. Akkor az illetékes belorusz hatóság az eset kivizsgálását kérte, a levélben importtilalmat nem helyeztek kilátásba.

A magyar állategészségügy a Fehérorosz hatóságnak küldött válaszlevelében jelezte, hogy a kiszállított állatokat a feladás előtt egyedi vérvizsgálatnak vetették alá, amelyek mindegyike negatív eredményt hozott. Az eset tisztázására Kardeván Endre Országos főállatorvos további egyeztetéseket kezdeményez a belorusz főállatorvosnál - olvasható a közleményben.


Forrás: MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.