Hírek

Megjelent a Magyar Állattenyésztők Szövetségének új hírlevele

A koronavírus járványhelyzet állattenyésztési ágazatokra gyakorolt hatásait is összefoglalja a legújabb MÁL Hírlevél.

Április második felében már valamennyi ágazatban előfordultak piaci zavarok, és ezzel párhuzamosan csökkentek a felvásárlási árak. 

A sertéságazatban a felvásárlási árak a hosszabb távú szerződéssel rendelkező termelőknél 10-15 százalékkal csökkentek (480 Ft/kg körüli hízóár), a szabadpiacon ennél is nagyobb az áresés (20-30%).

Fotó: pixabay.com

Égető szükség volna piacok szerzésére, amiben egy offenzív agrárdiplomácia sokat tudna segíteni. Az USA sertéságazata komoly gondokkal küzd, ami lehetőséget ad még több európai sertéshús ázsiai értékesítéséhez. A termékpályán kialakult feszültség enyhítését jelentené, ha járványhelyzetre tekintettel, átmenetileg az állam felmentést adna az ATEV, az útdíj, a hatósági állatorvosi díjak alól, tárolási hozzájárulást fizetne és kompenzálná a járványvédelmi intézkedések többletköltségeinek egy részét.

Fotó: pixabay.com

A baromfihús értékesítés is egyre nehezebb, az árak lefelé tartanak. A helyzet egyik megoldását az EU-ba érkező import azonnali visszaszorításában látják a baromfitartók.

A piac stabilitását erősítenék az alábbi lépések, amiket a szakmai szervezetek javasolnak: tárolási támogatás, finanszírozás, termelői támogatások, keltetői támogatások, szülőpár csökkentő támogatások, tárolási támogatás, tenyészanyag fenntartási támogatás. Ezeket a Bizottság nagy valószínűséggel engedélyezné. A 2019/20 harmadik negyedév állatjóléti támogatását a Kincstár a múlt héten kezdte fizetni.

A tejpiacon is egyre feszültebb a helyzet. A hazai tejpiac az európainál egyelőre stabilabb, köszönhetően a termékpálya szereplői közötti együttműködésnek. A Tej Terméktanács elnöksége etikus piaci magatartásra vonatkozó ajánlásokat fogadott el, amelyekben egyebek mellett kérik a termékpálya szereplőit a felmondási idők betartására, az írásban rögzített szerződésmódosításra, a hazai termékek promóciójának előtérbe hozására, az egyoldalú előnyök szerzésének elkerülésére, a vállalt kötelezettségek betartására, a kétes eredetű, illetve a dömpingáras termékek forgalmazásának megszüntetésére.

Több feldolgozó márciusban és áprilisban csökkentette néhány forinttal a felvásárlási árat, illetve ehhez hasonló mértékű költség hozzájárulást kérnek a termelőktől (ennyivel kevesebb árat fizetnek a tejért) a járványhelyzet miatt jelentkező többlet költségekre (porítás, tárolás) hivatkozva.

A vágómarhák ára tovább csökkent. A hazai marhavágások kétharmadát adó selejt tehenek ára az elmúlt két évben kedvezően alakult, ez a tendencia áprilisban megtört és 6 éves mélypontra zuhant. A hízóalapanyag, a vágóbika és üszők ára az egy évvel ezelőttihez képest 10-20 százalékkal kevesebb. Üdítő kivételt jelent a tenyészállat piac, ahol továbbra is stabil a kereslet.

Fotó: pixabay.com

A juhágazatban lezajlottak a húsvéti időszak bárányértékesítései és a birkanyírások is. A 2019-es támogatások folyósítását megkezdte a Kincstár.

Bővebben az ágazat legfrissebb híreiről itt olvashatnak: http://www.allattenyesztok.hu/…/ma…/masz_hirlevel_2020_4.pdf

Az eddig megjelent MÁL Hírlevelek innen tölthetők le: http://www.allattenyesztok.hu/mal/hirlevel

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés