Hírek

Nő a belföldi tojástermelés

A belföldi tojástermelés több mint 10 százalékkal nő az idén – közölte a Baromfi Terméktanács az MTI-vel kedden.

Várhatóan mintegy 2,5 milliárd darab étkezési tojást állítanak elő Magyarországon az idén, szemben a tavalyi 2,2 milliárd darabbal – mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács(BTT) szaktanácsadója.

A Baromfi Terméktanács a tojás világnapja alkalmából kiadott elemzésében kifejti: koncentrálódás zajlik a tojástermelésben Magyarországon és az Európai Unióban is, a nagyobb termelők megpróbálják átvenni a piacot a kisebb, tőkeszegény termelőktől, és növelik a termelést, hogy mielőbb visszanyerjék befektetéseiket, amelyeket az új állatvédelmi előírások miatt kellett végrehajtaniuk az utóbbi hónapokban.

Még tartanak a telepítések az új technológiákban, és várhatóan az év végére, jövő év első negyedévére fejeződnek be. A növekedés azonban már az eddigi adatokból is kitűnik: Magyarországon 2011 első hét hónapjában a tenyésztők 2 millió 203 ezer tojót telepítettek, 2012 ugyanezen időszakában pedig már 2 millió 500 ezret a BTT adatai szerint.

A szakember számításai szerint a magyar tojástermelés árbevétele így mintegy 15 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, és az idén eléri a 35 milliárd forintot.

Földi Péter szerint a technológiaváltás, vagyis a ketrecek cseréje sikeres volt, ezt a magyar tojástermelők többsége végrehajtotta, mindössze 30 telepen szűnt meg a termelés. A technológiacsere a telepeken tyúkonként mintegy hatezer forintba került. Ez ágazati szinten az elmúlt években 20-25 milliárd forint beruházási kiadást jelentett a termelőknek.
A szakember megjegyezte: a tojástermelés átmeneti növekedését az is magyarázza, hogy a régi és az új feltételekkel is termeltek a termelők néhány hónapig.

Földi Péter rámutatott: a termelésnövekedést piaci bizonytalanság követheti, mivel várhatóan jelentősen emelkednek a takarmányköltségek, ez pedig az önköltség 70 százalékát adja. Amennyiben nem sikerül az önköltség emelkedését a termelői árakban érvényesíteni, ismét csökkenhet a tojástermelés Magyarországon – jelezte.

Ez év januárjában 413 működő telepen mintegy 4,4 millió tyúkot tartottak a termelők. Ekkor a tyúkok 76,81 százalékát ketrecben – ezek között volt feljavított és fel nem javított állapotú is – tartották. Az unió által előírt technológia-váltás következtében július végén már 385 működő telepet regisztráltak 3,8 millió tyúkkal. A tyúkok 73,08 százalékát tartották feljavított ketrecben.
A termelői ár júliusban tavaly júliushoz képest mintegy 20 százalékkal – 15,56 forintról, 18,79 forintra – növekedett Magyarországon. Egy tojás előállításának önköltsége ez év júliusában 18,5 forint volt. Földi Péter megjegyezte: a felvásárlási árak sem 2010-ben, sem 2011-ben nem fedezték az önköltséget.

Az idén a 34. hétben a tojás nagykereskedelmi átlagára darabonként 25,12 forint volt. Ez 28 százalékkal haladta meg a 2011 hasonló időszakának árszintjét. A kiskereskedelmi átlagár darabonként pedig 48,34 forint volt ez év júliusában, 29 százalékkal magasabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A belföldi étkezésitojás-előállítás az itthoni igényeknek mintegy 80 százalékát fedezi.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés