Hírek

Növekszik a juhállomány a családi gazdaságokban

A jelenlegi mintegy 1,2 milliós állomány 85 százalékát egyéni gazdaságokban tartják nyilván; összesen 29 ezer juhtartó gazdaság működik – a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint ezt Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette a családi gazdaságnak számító mátranováki „Faluhely major” mintateleppé avatásakor.

A közlemény szerint az állattartókat érintő intézkedések közül Feldman Zsolt kiemelte: az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, amelynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő nemzeti kiegészítő támogatások pótlására a juh- és húsmarhatartók évi csaknem 13 milliárd forinthoz juthatnak. A közelmúltban zárult le az a 40 milliárd forintos pályázat, amelyben állattartó telepek korszerűsítésére, technológiai modernizációra és telepbővítésekre lehetett forrást igényelni.
    
A helyettes államtitkár arról is beszélt: szükség van olyan kiemelkedő juhászatokra, amelyek hatékony és költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítséget nyújtanak gazdálkodótársaiknak. Ezek a korszerű bemutató mintatelepek ismertetik az alkalmazott tenyésztési, takarmányozási technológiákat, a nyilvántartások szakszerű vezetését, a támogatások igénybevételének lehetőségeit.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés