Hírek

Többet várnak a kormánytól a sertéstartók

Nem garantálják a jelenlegi hárommilliós sertésállomány fennmaradását Magyarországon a kormány intézkedései − szögezte le az MTI tudósítása szerint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán jelentette be, hogy tízmilliárd forint többlettámogatást kapnak az áttartók és emelik a sertéstartóknak fizetett állatjóléti támogatást is. A MOSZ szerint az intézkedéseknek köszönhetően a sertéságazat támogatása 2−2,5 milliárd forinttal nőhet, miközben a sertéstartók eddig már tízmilliárdos nagyságrendű kárt szenvedtek el.

A drámai helyzet enyhítése érdekében elengedhetetlennek tartják, hogy a kormány az állami vállalatokon keresztül azonnal felvásároljon legalább ötszázezer tonna takarmányt és azt ésszerű áron a sertéstartók rendelkezésére bocsássa. Az állattartókat mentesíteni kell bizonyos díjak és adók megfizetése alól, továbbá javítani kell a hitelhez jutás feltételeit. A MOSZ szerint a jelenlegi kritikus helyzet mellett a jövő is kiszámíthatatlan, ezért felül kell vizsgálni a földtörvény tervezetét.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés