Hírek

Tojásválságot okozott a csirkék jóléte

Tojásválságról beszélnek az európai baromfiágazat szereplői, mivel a csirkék állatbarát tartása érdekében bevezetett új uniós szabályok komoly áremelkedést hoztak a piacon.

Az európai szülők idén sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy húsvéti tojást festő gyermekeik nagy igyekezetükben minél kevesebbet törjenek össze készülő műalkotásaik közül, mivel igencsak borsos áron jutnak hozzá a díszítenivalóhoz − derül ki az AP tudósításából. A tojás iránti kereslet hagyományosan megugrik a tavaszi ünnep előtt, ám idén egy új uniós szabályozás miatt ez a kínálat szűkülésével párosul. A direktíva nagyobb, kényelmesebb ketrecek használatát írja elő a baromfitartóknak, ami eleve növelte a termelési költségeket, ráadásul a takarmányárak is megugrottak, tovább nyomva felfelé a fogyasztói árakat.

A tojástermelés 10-15 százalékkal csökkent Európában január 1-je, az új szabályozás hatályba lépése óta − állítja az Európai Tojásfeldolgozók Szövetsége. Emiatt hetente 200 millióval kevesebb tojás kerül a boltokba, mint korábban. Az árak az elmúlt hónapban egyes esetekben háromszorosukra ugrottak a nemzetközi piacokon, így elérték a kilogrammonkénti 2,6 dollárt − mondta Philip van Bosstraeten, a tojásfeldolgozó gépeket készítő Ovobel szakértője.

Az Európai Bizottság szerint március elejéig a táblás tojás ára csak 55 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, igaz, az elmúlt napokban változott a helyzet. Vannak olyan európai országok és áruházláncok, ahol duplázódó árakat tapasztalhatnak a vásárlók. Lengyelországban a helyi baromfiskamara adatai szerint a napokban 63 százalékkal voltak magasabban a tojásárak, mint január utolsó hetében.

Németországban a bárány drágult az ünnep előtt − jelentette az Agrarmarkt piackutató cég. A bárányhús kilójáért 5,63 eurót kellett fizetni a henteseknél a március 25-ével végződő héten, szemben az egy évvel korábbi március végi 4,53 euróval. Ebben szerepet játszik, hogy idén viszonylag korai időpontra esik a húsvét, ezért korán jelentkezik a kereslet megugrása.
 
Nagy-Britanniában azon keseregnek a szakértők, hogy drágultak a csokitojások, pedig előállításuk költsége csökkent. A kétéves csúcshoz képest harmadával esett az egyik fő alapanyag, a kakaó ára, ám a Tesco saját márkás húszdekás tejcsoki tojásáért két fontot kell fizetni a tavalyi egy font helyett. A Nestlé retrotojása egy cent híján öt fontba került két évvel ezelőtt, míg idén hét fontért kínálják. A Lindt félkilós arany csokinyuszija 15 fontba kerül a Tescónál és az Aldinál, míg két éve még csak tíz font volt az ára. A gyártók a kereskedőket okolják a drágításért, ők állítólag alig emelték áraikat.

Forrás: Napi.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés