Hírek

Továbbra is tiltakoznak a sertéstartók a fordított áfa ellen

Továbbra is tiltakoznak a sertéstartók a fordított áfa bevezetése ellen, amely véleményük szerint komoly finanszírozási problémát okozna az ágazatban és a kormány céljaival szemben éppen erősítené a feketegazdaságot.

Sákán Antalt, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnökét azt követően kérdezte az MTI, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán közölte: a kormány keddi ülésén az élősertésre valamint a félsertésre vonatkozóan támogatta a fordított áfa bevezetésének kezdeményezését az Európai Bizottság felé. A VM pedig azt a feladatot vállalta magára, hogy fordított áfa bevezetése miatt a sertéstartóknál esetlegesen felmerülő átmeneti jellegű likviditási problémák kezelésére megoldást keres.

Sákán Antal szerint a fordított áfa alkalmazása komoly problémákat okoz a sertéstartók mellett a húsiparnak is, és a 27 százalék kivétele a veszteséges termelésből a sertéstartók halálát jelenti. Figyelembe véve, hogy a kiutalás előtt ellenőrzés is van, a sertéstartók öt hónapnál korábban nem jutnának hozzá az áfához – mutatott rá. Hozzátette: nem tudni, hogy az VM honnan tudna finanszírozni több milliárd forintnyi áfát. Úgy vélekedett, hogy a tervezett intézkedésnek feketegazdaságot erősítő hatása is van, miközben sok termelő tönkremenne.

A VM közleményében hangsúlyozta: a gabona-, olajos- és fehérjenövény szektorban bevezetett fordított áfa az első tapasztalatok alapján komoly tisztulást hoz a magyar mezőgazdaságban, javítja a tisztességes vállalkozások helyzetét és növeli az adóbevételeket. E tapasztalatok alapján a kormány megítélése szerint a fordított áfa érdemben segíthet a sertéságazatot sújtó feketegazdaság visszaszorításában is. Ezen túlmenően a hatóságok a hagyományos ellenőrzési eszközök fokozott használatával valamennyi áfacsalási mód ellen határozottan fellépnek.
Mivel a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, a kormány ezt az adózási mechanizmust a jóváhagyás után kívánja bevezetni.

A döntés a VM közleménye szerint része annak a sertéságazatot érintő kormányzati döntéssorozatnak, amely hosszú távú stratégiai intézkedések elfogadásával, és a takarmánypiaci helyzet miatt rövid távú intézkedéscsomag megvalósításával talpra kívánja állítani az elmúlt évtizedben nehéz helyzetbe került szektort.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook