2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Állattenyésztés

2018. augusztus 01. szerda • 16:45

Vágóhídra küldik az állatokat a hőség miatt

Felbecsülhetetlen károkat okoz a nyári szárazság.

Európa szerte óriási problémákat okoz a nyári hőség. Nemrég arról számoltunk be, hogy Lengyelországban eddig több mint 100 ezer gazdaságban okozott károkat a szárazság, illetve arról is olvashattak, hogy a kíméletlen hőség lassan csődbe viszi a német gazdákat. Nagy-Brittániában sem más a helyzet, ahol évtizedek óta nem tapasztaltak az ideihez hasonló szárazságot.


Júliusra a mezők kiszáradtak  - fotó: 123rf

Az idei hőség óriási nyomás alá helyezte az Egyesült Királyság gazdáit is. A hús- és tejágazat képviselői, a zöldségtermesztőkhöz hasonlóan:

"bénító hatásként" emlegetik a rekordokat megdöntő meleget.

Abi Reader angol tejtermelő nemrég 4 tehenét küldte a vágóhídra és ezen felül még további 4 állat levágását tervezi, hiszen tartási költségük a hőség hatásaként egyre inkább növekszik - írja a BBC.

Az állattenyésztőknek hatalmas érvágás a csapadékhiány, mivel állataikat nem tudják megfelelőképpen legeltetni.

- Nagyon sok anyagi veszteség ért bennünket. A legolcsóbb megoldás az az, ha elküldjük vágóhídra az állatainkat - jelentette ki Reader. Júliusra a mezők kiszáradtak és emiatt a gazda nyája nem tudott megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutni.

A gazdák aggodalmaira a szakmai szervezetek is odafigyelnek, az aszály kiemelt napirendi pont lesz majd a Nemzeti Gazdák Szövetségének (National Farmers Union) következő csúcstalálkozóján, ahol a szervezet a kormány képviselőivel találkozik majd. A szervezet célja az azonnali tervezet kialakítása, amely képes lesz megoldani a helyzetet.

Más mezőgazdasági szervek pedig Michael Gove környezetvédelmi miniszterrel fognak összeülni, hogy kiderítsék, miként lehetne csökkenteni a hőség negatív hatásait, amelyek az élelmiszer-előállítókat érte.

Az időjárás a marha- és birkaállományra is rossz hatást gyakoroltak.

A Brit Húsfeldolgozók Egyesületének (British Meat Processors Association) képviselői akkor kezdtek el aggódni, amikor észrevették, hogy a gazdák kifejezetten sovány állatokat küldtek a vágóhídra. A szervezet szerint, ha a gazdák nemtudnak elegendő takarmányt biztosítani állataik számára, akkor ez akár a hús- és tejtermékek árainak emelkedéséhez és alacsony számú előállításhoz is vezethet.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.