2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Két hónapos mélyponton az olaj ára

2009. december 08., kedd 19:15

A nyersolaj ára tovább zuhant, miközben a dollár erősített pozícióin. Az elemzők szerint a zöldhasúnak továbbra is a vártnál kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adat ad lendületet.

Kora délutánra Európában 73,29 dollárig csökkent az olaj ára a tegnapi 73,93 dollárhoz képest. Az erős dollár tehát két hónap után kimozdította az olajat a 75 és 82 dollár közötti árfolyamsávból – jelenti az AP.

A befektetők eddig a dollár gyengülésére válaszolva vásárolták az olajat. A gyengélkedő amerikai gazdaság és az élénkítő lépések inflációs félelmeket keltette, amelyek ellen megfelelő menedéket nyújt az árupiac. A Purvin & Gertz elemzője szerint a dollár mozgása továbbra is elsődleges tényező az olaj árának meghatározásában, de a hetvenegynéhány dolláros olajárat sokan vásárlási lehetőségnek tekintik.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a bíztató jelek ellenére a kereslet még hosszú ideig alacsony szinten marad. Bár a gázár emelkedik majd a várható hideg időjárás miatt, a nagy készletek ellensúlyozzák ezt a hatást.

Megosztottak az elemzők a kőolaj heti árfolyammozgásával kapcsolatban: a megkérdezett 41 közgazdász közül 21 vélte úgy, hogy esik az energiahordozó jegyzése, öten drágulásra számítottak, míg 15-en semlegesen nyilatkoztak a Bloomberg körkérdésére. A bizonytalanság nem véletlen, mert bár nagy nyomás nehezedik a fekete arany árfolyamára – amely a múlt héten szinte végig veszített értékéből –, pénteken mégis közel egy százalékkal drágult, miután az amerikai munkaerő-piaci hivatal közzétette, hogy novemberben 10 százalékra csökkent az állástalanok száma.

Az olaj ára tegnap másfél havi mélypontra süllyedt, miután az olajtermelő országokat tömörítő OPEC tagjai közölték, hogy nem változtatnak a termelésen. Az árcsökkenést a dollár erősödése is támogattta.

Kora délutánra 74,80 dollárra csökkent a januári jegyzésű nyersolaj ára Európában. A háttérben az OPEC állt: Líbia, Kuvait, Algéria és Katar illetékesei ugyanis vasárnap úgy nyilatkoztak: nem változtatnak a kitermelés mértékén december 22-én tartandó ülésükön. Ali Naimi, a szaúdi olajminiszter hozzátette, hogy az elmúlt két hónapban tapasztalt, 80 dollárhoz közelítő ár teljesen megfelel számukra.

Forrás: VG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.