2022.12.08., csütörtök , Mária

Folynak az előkészületek a magyar-szlovák gázvezeték építéshez

2010. február 02., kedd 18:47

Készülnek a megvalósíthatósági tanulmányok a magyar-szlovák gázvezeték összeköttetés mindkét oldalán - közölte a szlovák rádió, és az FGSZ Földgázszállító Zrt.

Az FGSZ tájékoztatása szerint a vezeték kapacitásának előzetes piaci felmérése már megtörtént, a kötelező érvényű kapacitástendert pedig várhatóan 2010 tavaszán írják ki.

A végső befektetői döntés még nem született meg. A két fél, az FGSZ és a szlovák oldali beruházó, a pozsonyi székhelyű Eustream a.s. rendszeresen tárgyal a technikai paraméterekről, a tarifastruktúráról és egyéb kérdésekről.

A szlovák rádió, a Radio Slovakia International honlapja szerint az Eustream elkészítette a környezetvédelmi hatástanulmányt.

Az ötmilliárd köbméter kapacitású földgázvezeték magyar szakasza 94 kilométer, Vecséstől a szlovák határig, Sloveske Darmoty-ig (Tótgyarmat) tart, a szlovák szakasz pedig vagy 20,3, vagy 21,3 kilométer hosszú lesz. A projektet támogatja az Európai Unió 30 millió euróval, ami a hosszúság arányában oszlik meg a magyar és a szlovák fél között. A szlovák oldali vezeték beruházási költsége - a rádió információi szerint - a hosszúságtól függően 20,78 és 28,36 millió euró között van. Az FGSZ közlése szerint a magyar szakasz beruházási költsége a közbeszerezési eljárás ajánlatától függ.

Forrás: MTIFeliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.