2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Kiemelt beruházás lett a dunaföldvári bioetanol gyár

2010. február 07., vasárnap 19:33

Egyszerűsödik és gyorsul a Dunaföldvárra tervezett bioetanol gyár közel 100 millió eurós beruházása, miután a kormány rendeletben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

A korábbi információk szerint az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. 97,2 millió eurós (mintegy 25 milliárd forintos) költséggel építi fel az új üzemet Dunaföldváron. A 2011 végére elkészülő gyár évi 500 ezer tonna kukoricát dolgoz fel, amelyből 200 millió liter etanolt - üzemanyagot - és 170 ezer tonna állati takarmányozásra alkalmas fehérjét állítanak elő. Az új gyár 77 főt foglalkoztat majd, de - amerikai adatok alapján - ebben az iparágban közvetetten tízszer ennyi munkahely jön létre.

A négy évvel ezelőtt hozott törvény teszi lehetővé a kormány számára azt, hogy a 2 milliárd forintnál drágább és legalább 50 új munkahelyet teremtő beruházásokat - a hatósági ügyintézés szempontjából - kiemelten kezeljen. Ennek lényege, hogy az ügyintézés a hagyományos eljáráshoz képest egy szinttel feljebb tolódik, és gyorsabb lesz az engedélyezés.

A most hozott kormányrendelet szerint például a Pannonia Ethanol Zrt. beruházásának esetében az építésügyi hatósági engedélyezési ügyekben első fokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Pécsi Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság, míg másodfokon már az ipari ügyekért felelős miniszter jár el. Az építésügyi szakhatóság pedig első fokon a Dél-Dunántúli regionális Államigazgatási Hivatal, míg másodfokon az építésügyekért felelős miniszter lesz.

Forrás: MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.