2022.12.06., kedd , Miklós

Széles körben hatósági energiaárakat sürget az Energiapolitika2000

2010. február 08., hétfő 22:30

A lehető legszélesebb körben hatósági árakat kell alkalmazni az energetikában az Európai Unió korlátozásának határáig - mondta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke a civil szervezet energiapolitikai javaslatait ismertetve hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elnök elmondta: a társulat az állami felelősségvállalást, a nemzeti érdekek elsőbbségének érvényesítését sürgeti.

A társulat azt javasolja, hogy az Európai Unió energetikai politikáját az alap-energiahordozók közös beszerzése határozza meg, ne a végtermék közös piaca. Az EU-ban a magyar nemzeti érdeket kell érvényesíteni, de szükség lenne arra, hogy a régió országai közösen érvényesítsék érdekeiket.

A termelést a belföldi primer energiára, a lignitre és az atomenergiára kell alapozni - javasolja a társaság. Úgy vélik, hogy a magyar többségi tulajdon megtartásával keleti- és nyugati tőke bevonásával lehetne fejleszteni az atomerőművet. A megújuló energiák közül a szelet - az alacsony hatásfok miatt - fölösleges támogatni. A biomassza és geotermikus energiát viszont kifejezetten támogatni kell, de csak a hőtermelésre - mondta az elnök.

A tulajdoni viszonyokat illetően a szervezet szerint minden privatizációt le kell állítani. A javaslat szerint "az államnak elő kell segítenie, hogy teljes vertikumú önkormányzati (termelő és szolgáltató) távfűtő, sőt energiaszolgáltató társaságok jöjjenek létre".

Az Energiapolitika 2000 javasolja a önkormányzati bérlakás intézményének bevezetését, akár úgy is, hogy az önkormányzatok visszavásárolják a lakásokat és bérbe adják "a lakótelepek közműszolgáltatásait igénybevevő, amúgy is szegény lakók"-nak.

Forrás: MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.