2022.12.06., kedd , Miklós

Befejeződött a magyar-román gázvezeték magyar szakaszának építése

2010. február 10., szerda 20:13

Befejeződött a magyar-román földgázvezeték magyarországi szakaszának építése mintegy 9 milliárd forint beruházással - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. Az óránként 500.000 köbméter kapacitású tranzitvezeték Szegedtől Aradig húzódik.

A magyarországi részen lényegében a teljes 47 kilométer hosszú vezeték Algyőtől a román határig próbaüzemre kész. A határkeresztező szakasz már beépíthető, de a keresztezés megépítéshez szükséges kormányközi megállapodás hiánya miatt a beépítés még nem történt meg. Emiatt a 2010 nyarára befejezni tervezett projekt csak 2010. szeptember 30-ra készül el.

A Mol csoporthoz tartozó FGSZ Zrt. és a román Transgaz S.A., országaikban a nagy nyomású gázszállító hálózatok tulajdonosai és üzemeltetői, még 2008 nyarán írtak alá megállapodást a földgázszállító rendszereik összekötéséről.

Az FGSZ Zrt. építi a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Transgaz feladata a romániai szakasz megépítése. A vezeték rájuk eső részének beruházási költségeit a társaságok maguk finanszírozzák. A korábbi tájékoztatás szerint a romániai szakasz 62 kilométer hosszú, amiből eddig a Transgaz 37 kilométernyi vezeték építését fejezte be. A román oldali beruházás teljes költsége pedig - a korábbi tájékoztatás szerint - eléri a 12-14 millió eurót.

A vezetéképítéshez eredetileg 30 millió euró uniós támogatást kapott a projekt, de a támogatási pályázat kiírásakor már olyan előrehaladott állapotban volt, hogy a teljes összeget nem lehet lehívni. Az FGSZ 8,33 millió euró, a Transgaz 8,28 millió uniós forrásra számít az Európai Unió illetékeseivel történt megbeszélés alapján.

A vezeték kezdetben Magyarországról Románia felé fogja szállítani gázt, de megteremtették az ellenkező irányú szállítás technikai feltételeit is.

A magyar-román vezeték része a Mol által kezdeményezett NETS-projektnek (New Europe Transmission System - Új Európai Szállító Rendszer), ami a térség országainak gázvezetékeit köti majd össze.

Forrás: MTIFeliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.