2023.02.01., szerda , Ignác

Miniszterelnöki határozat a magyar-horvát szénhidrogén együttműködésről

2010. augusztus 02., hétfő 07:38

A magyar-horvát közös államhatár mentén lévő szénhidrogén mezők közös kutatásáról és kiaknázásáról, a két ország közötti energiabiztonsági együttműködésről kíván megállapodást kötni a kormány.


    A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozatban hatalmazta fel Orbán Viktor miniszterelnök az energiapolitikáért felelős minisztert a tárgyaló delegáció kijelölésére.

    A megállapodás létrejötte után az energiapolitikáért illetve a külpolitikáért felelős minisztereknek azonnal kérniük kell a kormánytól a felhatalmazást arra, hogy megköthessék a végleges megállapodást.

    A magyar és a horvát kormány Barcson 2009. szeptember 17-én tartott ülésén aláírt 12 dokumentuma között szerepelt egy egyetértési nyilatkozat a szénhidrogén-ipari projektek kiterjesztéséről, egyebek mellett a gázvezetékek összekapcsolásáról.

    A Mol és az INA az elmúlt években jelentős eredményeket hozó határ menti szénhidrogén kutatási projekteket folytat Zaláta és Potony környékén. A Potony melletti szénhidrogén-kutatási programról 2007. szeptember 1-én írt alá megállapodást a két fél, ez lett a sikeres Zaláta melletti fúrás utáni második közös határ menti kutatási projekt.


Forrás: MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.