2022.08.17., szerda , Jácint

Nabucco - Aláírták a megállapodást, kezdődhet a megvalósítás

2009. július 13., hétfő 22:12

A résztvevő országok vezetői hétfőn Ankarában aláírták a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről, Magyarország pedig még júliusban megkezdi a tárgyalásokat a Nabucco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének gyakorlati megvalósításáról.

Összefoglaló:

Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország miniszterelnöke írta alá. A magyar delegáció Bajnai Gordon miniszterelnök vezetésével érkezett Ankarába, a küldöttség tagja Kóka János, a Nabucco-bizottság elnöke is.
   
A Nabucco konferencián jelen volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke mellett Azerbajdzsán, az Egyesült Államok, Egyiptom, Grúzia, Irak, Katar, Németország, Olaszország, Svédország, Szíria és Türkmenisztán képviselője is.
   
A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz. A csővezeték Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Várhatóan 2014-ben kezd gázt szállítani, és a maximális kapacitása 2020-ra épül ki. A beruházás költsége 2008-as árakon 7,9 milliárd euró.
   
Az egyezménnyel - magyar javaslatra - létrehozták a Nabucco Bizottságot a beruházás segítésére és ellenőrzésére. A bizottságba az aláíró kormányok egy-egy képviselőt küldenek, továbbá, megfigyelői státussal, a német kormány, az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Bizottság és a Nemzetközi Nabucco Társaság is részt vehet a bizottságban.
   
A főszerep mostantól a megvalósításra alapított Nabucco konzorciumé - a bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH-é, ezt nevezi a hétfőn aláírt megállapodás Nemzetközi Nabucco Társaságnak -, amelynek a magyar Mol Nyrt., az osztrák OMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas, valamint a német RWE energiavállalat a tulajdonosa.
   
Bajnai Gordon magyar miniszterelnök a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírása előtt elmondta: Magyarország még ebben a hónapban megkezdi a tárgyalásokat a Nabucco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének gyakorlati megvalósításáról. Kóka János hétfőn közleményben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy mihamarabb el kell indítani a Nabucco gázvezeték építését, és még erősebb nemzetközi politikai összefogásra van szükség ahhoz, hogy a tervekből csővezeték legyen. Az Országgyűlés Nabucco eseti bizottságának elnöke rámutatott: a kormányközi megállapodás ankarai aláírása azt a világos üzenetet küldi minden érintettnek, hogy a Nabucco projekt életképes. Kóka János közleményében hangsúlyozza, Magyarország sokat tett azért, hogy a projekt ma itt tarthasson.
   
Andris Piebalgs uniós energiaügyi biztos hétfőn Ankarában bejelentette, hogy a Nabucco gázvezetéken szállítandó gázra már 16 nem kötelező ajánlat érkezett azoktól a cégektől, amelyek szívesen vásárolnának a majdan 31 milliárd köbméteres csúcskapacitású vezetékből. Piebalgs elmondta, hogy az első szállítási szerződéseket eredményező ajánlatok zárását a jövő év elejére várja. A jegyzési eljárás - amely már az idén megkezdődik - a potenciális befektetők számára jelzésértékű lesz arra vonatkozólag, mennyi kereslet várható a gázra a 2014-től induló szállítást követően.
   
Továbbra is kérdéses, hogy szállítóként bekapcsolódik-e Irán a programba. Az Egyesült Államoknak nincs kifogása az ellen, hogy Oroszország bekapcsolódjon a Nabucco programba, ellenzi azonban Irán részvételét. A török miniszterelnök viszont kiállt Irán bevonása mellett.
   
A Fidesz hétfőn a Nabucco-magállapodás kapcsán arra szólította fel a kormányt, hogy a választásokig függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték munkálatainak előkészítését. Bajnai Gordon miniszterelnök erre úgy reagált, hogy a magyar kormány továbbra is több forrásból akar gázt hozni Magyarországra. A miniszterelnök magyar újságíróknak a Nabucco gázvezetékről szóló ünnepélyes aláírási ceremónia után elmondta: a hosszú távú energiabiztonság érdekében a kormány tudatosan nyitva hagyja a lehetőségét annak, hogy a lehető legtöbb helyről, a lehető legjobb áron szerezzen be gázt.
   
Üdvözölte a megállapodást a Mol. - A Nabucco nagyon jó koncepcióra épül, a gáznak piacot ad, a fogyasztóknak pedig energiát, ám egy ekkora jelentőségű vezeték építése legalább annyira energiapolitikai, mint gazdasági kérdés - idézi a Mol Nyrt. Mosonyi Györgyöt, a cég vezérigazgatóját. A közlemény szerint a vezeték megvalósulásához az állami szándékok koordinálása és egy európai szintű garanciavállalás is szükséges. Ugyanakkor Mosonyi György szerint a kormányközi aláírás a megvalósulás egyik legfontosabb akadályát hárítja el.
   
A hétfőn aláírt megállapodás szövegét a külügyminisztérium hamarosan nyilvánosságra hozza - közölte Bayer Mihály, a magyar utazó Nabucco-nagykövet a török fővárosban.

Forrás: MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.