2022.08.17., szerda , Jácint

Az ENE 30-40 milliárd forintos erőműberuházásra készül Mátraterenyében

2009. július 16., csütörtök 17:20

Mintegy 30-40 milliárd forintba kerül az Első Nógrádi Erőmű Zrt. (ENE) 49,9 megawatt kapacitásúra tervezett erőműve Mátraterenye külterületén - mondta Farkas Tamás, az ENE vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a 80 százalékban külszíni fejtésű barnaszénnel, 20 százalékban biomasszával üzemelő erőmű működését 40 évre tervezik, a beruházást részben saját erőből, részben banki hitelből kívánják megvalósítani. A megtérülésről a vezérigazgató még nem tudott tájékoztatást adni, mint mondta, a részleteket most dolgozzák ki.

Hozzátette: a beruházás megvalósítása a 2009. szeptember 6-ára tervezett helyi népszavazás eredményétől is függ.

A vezérigazgató közölte: a környezethasználati engedélykérelmet már beadta a társaság az illetékes környezetvédelmi hatósághoz és várják az engedélyt, amelynek birtokában megépülhet az erőmű 2013-ra.

Ha megvalósul a projekt, akkor maga az erőmű 50 embernek, a bányászat és a szállítás pedig további 150 embernek ad munkát egy olyan megyében, ahol a munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot. Az ENE erőműve - évi több tízmillió forinttal - várhatóan a legnagyobb adófizetője lehet Mátraterenyének - fejtette ki.

Ismertette: az erőmű úgynevezett fluidágyas technológiával készül, hatásfoka bruttó 36,6 százalékos lesz. Az erőmű a tervek szerint évente 343 ezer tonna szenet, 96 ezer tonna biomasszát, 86 ezer tonna mészkövet és 95 ezer köbméter vizet használ fel. A hatásterületén két falu, Mátraterenye és Mátraballa található, természetvédelmi terület nem, és nincs országhatáron átnyúló hatás sem.

A szenet és biomasszát közúton szállítják a megengedett tengelyterhelésű gépkocsikkal, de vizes állapotban, így a szállítás során nem terhelik a környezetet porral - fűzte hozzá a vezérigazgató.

Farkas Tamás elmondta: a káros anyag kibocsátás a választott technológiával mélyen a megengedett határérték alatt marad. Éves szinten 350 ezer tonna szén-dioxid egységet használ fel, de az olcsó tüzelőanyag ennek költségét ellensúlyozza, így versenyképes áron lehet majd értékesíteni az áramot.

Újságírói kérdésekre Farkas Tamás elmondta, hogy nincs áramvásárlási szerződés a Magyar Villamos Művekkel (MVM), és cáfolta, hogy Leisztinger Tamás a tulajdonosok között lenne. Hozzátette: a mátraterenyei erőműre projekttársaság alakult , és tulajdonosai külföldi pénzügyi befektetők.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.