2022.08.17., szerda , Jácint

Biomassza erőmű épülhet Hevesen

2009. július 16., csütörtök 17:21

Húsz megawatt teljesítményű biomassza erőmű megvalósítását tervezi Heves határában a budapesti székhelyű FIL-Energia Kft. - mondta el a cég tanácsadója csütörtökön.

A belföldi magánszemélyek által birtokolt társaság az 5-6 milliárd forint értékű projekt előkészítését, a tervezést és az engedélyeztetési eljárást végzi el, a beruházást a tervek szerint egy nagybefektető valósítja meg - közölte Nagy Gáspár. Hozzátette: a számítások szerint a hatvan alkalmazottat foglalkoztató üzemben 2014-ben kezdődhet meg az energiatermelés.
    
A tanácsadó elmondta, hogy az úgynevezett kogenerációs, vagyis elektromos energia és hőenergia termelésére egyaránt alkalmas erőmű egy tízhektáros ipari területen valósulhat meg a város határában. Ehhez kapcsolódna egy 25 hektáros terület, amelyen a helyi gazdálkodók bevonásával, az erőmű által megtermelt hő felhasználásával melegházi növénytermesztés kezdődne.
   
Mindez együttesen mintegy 200 új munkahelyet jelent majd a hátrányos helyzetű térségben - közölte Nagy Gáspár. A tanácsadó elmondta, hogy az erőmű tüzelőanyag-ellátását elsősorban fás szárú energianövények biztosítják majd. Ehhez kétezer hektárnyi energianövény-ültetvényt kell létesíteni, ami újabb munkahelyek teremt.
   
Domján Róbert, a hevesi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: az önkormányzat támogatja a beruházást, annál is inkább, mert a 12 ezer lakosú településen a munkanélküliség jóval meghaladja a 10 százalékot, a kistérségben pedig még rosszabb a helyzet. Hozzátette: mivel a munkanélküliek többségének nincs szakképzettsége, a melegházi növénytermesztés megélhetést jelentene a számukra.


Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.