2022.08.17., szerda , Jácint

Nem fénylik a fekete arany

Nagyon halvány számok várhatók az olajmultiktól.

2009. július 20., hétfő 09:56

Nagyon halvány számok várhatók az olajmultiktól.

A világ legnagyobb multinacionális olajvállalatai nagyon ronda második negyedéves jelentésekkel állnak majd elő - írja a Reuters. A Citigroup elemzői szerint átlagosan 62 százalékkal zuhanhat a cégek nyeresége 2008 április-júniusához, illetve 27 százalékkal az év első három hónapjához képest.

Ezen belül az Exxon Mobil, piaci értéke alapján a világ legnagyobb nem állami tulajdonú vállalata 59 százalékos esésről adhat számot. A Chevron ebben a sorban a második 70, a Royal Dutch Shell, Európa legnagyobb olajipari cége, a Fortune magazin árbevétel alapján készített 500 vállalati toplistájának éllovasa szintén 70 százalékos buktát szenvedhetett el. A brit BP, az európai második 67 százalékos profitcsökkenést lesz kénytelen elszámolni.

A cégeken nem segített, hogy az olaj ára az első negyedévi átlag 44 dollár/hordóról 60-ra ment fel. A tavalyi második negyedévben a 100 dollár feletti tartományban tanyázott a fekete arany ára. Ez a szárnyalás egy ideig elfedte azt a kellemetlen tényt, hogy az olajkitermelés költsége kétszeresére nőtt 2004 és 2008 között.

Az acél ára ugyan a tavalyi óta jelentősen csökkent, ami mérsékli a kiadásokat az acéligényes rendszereket működtető ágazatban, ám az egyre körülményesebb kitermeléshez szükséges egyre bonyolultabb gépek tarják horribilis árukat.

Forrás: Napi Online

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.