2022.08.17., szerda , Jácint

Kiterjedt gázmezőre bukkantak a Dunántúlon

A Mol szerint továbbra is biztatóan alakulnak a földgáz utáni kutatások eredményei Zaláta térségében, illetve a határ túlsó oldalán, Horvátországban, valamint Somogy megyében.

2009. július 20., hétfő 13:24

A Mol szerint továbbra is biztatóan alakulnak a földgáz utáni kutatások eredményei Zaláta térségében, illetve a határ túlsó oldalán, Horvátországban, valamint Somogy megyében.

Immár két esztendeje, hogy Zaláta és Kemse közigazgatási határán, a Dráva közelében, hét-nyolc méter magasra ágaskodott a kutatófúrások után a gázfáklya lángja. A gáz három és fél kilométeres mélységből, elemi erővel, kétszáz báros nyomással, fülsüketítő zajjal tört elő a fúrótoronyból -tudósít a BAMA.
Bár azóta kevés hír érkezett a feltárás alakulásáról, mint azt a MOL munkatársaitól megtudtuk, a vizsgálódás változatlan intenzitással folyik, méghozzá kecsegtető eredményekkel. Sőreg Viktor, az olajcég eurázsiai kutatási igazgatója korábban egyenesen úgy fogalmazott, a zalátai lelőhely már egymagában is a Dunántúl utóbbi harminc évének legnagyobb szénhidrogén-felfedezése, s mára bebizonyosodott, hogy az első becsléseknél jóval kiterjedtebb gázmezőt rejt a Dráva-medence.
A gázmező kiterjedésének pontos behatárolására a MOL, és a horvát INA szakemberei korszerű, határon átnyúló, háromdimenziós szeizmikus mérést terveznek a Zalátától keletre eső területeken. A vizsgálódást augusztusban kezdik meg, s várhatóan három hónapot vesz igénybe. Ennek során a talajszinten keltett, mesterséges rezgéshullámok felszín alatti terjedéséből tudnak majd a kutatók a földtani viszonyokról következtetéseket levonni.

Forrás: Világgazdaság 


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.