2022.06.30., csütörtök , Pál

Az idén 410 megawatt szélenergia-kapacitásra lehet pályázni

2009. július 30., csütörtök 18:26

Az idén 410 megawatt összteljesítményű szélenergia-kapacitásra lehet pályázni a Magyar Energia Hivatal javaslata szerint - derül ki a hivatal honlapján csütörtökön közzétett dokumentumból.


    A magyar villamosenergia-rendszerbe illeszthető szélerőművek mennyiségéről címet viselő dokumentum szerint a hivatal "haladéktalanul" kezdeményi, hogy európai uniós források felhasználásával kezdődjön meg a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél egy új szélerőmű termelésbecslő rendszer kiépítés, amely hatékonyan támogathatná a szélenergia rendszerbe illesztését.
    A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter június 30-án hozott rendelete teszi lehetővé az új pályázat kiírását.
    Az energiahivatal 2006-ben 330 megawattra korlátozta a szélenergia kapacitásokat, amiből 175 megawatt épült meg, és az engedélyezett projektek előrehaladottsága alapján az év végéig várhatóan ez 190 megawattra bővül.
    A hivatal javaslata alapján az Édász és Émász területén 280 megawatt kapacitást lehet kiosztani, 130 megawattot pedig a Démász, a budapesti Elmű és a Titász területén.  
    A hivatal a Mavir tanulmányában foglaltak, és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) javaslata alapján határozta meg a 410 megawatt teljesítményt. A Mavir ugyanis több feltétel megteremtése esetén lát lehetőséget ennek a teljesítménynek a rendszerbe illesztésére. Ilyen feltétel egyebek között a szélerőművek működésének korlátozása szükség esetén, a fogyasztót befolyásoló eszközök központi alkalmazása, és a területi diverzifikáció ösztönzéssel. A feltételek között szerepel az is, hogy ismerjék el a Mavir többletköltségeit arra az esetre, ha a rendszerirányító a "menetrend" módosítására kényszerül a szélerőmű miatt.
    A szélerőmű befektetésekkel kapcsolatban a dokumentum megjegyzi, hogy a nemzetközi háttérrel nem rendelkező beruházók csak az Országos Meteorológiai Szolgáltat (OMSZ) előrejelzéseire tudnak támaszkodni. Az OMSZ azonban a finanszírozási források hiánya miatt nem tudta kialakítani az energetikai célú szélelőrejelzés megfelelő feltételeit.
    A Magyar Energia Hivatal tudomása szerint 2008 végén mintegy kétezer megawatt új szélerőmű-kapacitás megépítésére mutatkozott igény Magyarországon.

Forrás : MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.