2022.06.30., csütörtök , Pál

A CEZ bővíti a temelíni atomerőművet

2009. augusztus 03., hétfő 13:25

A cseh CEZ villamos művek hétfőn pályázatot hirdetett a temelíni atomerőmű bővítésére. A cég szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a pályázaton európai vállalatok vesznek majd részt.

A temelíni erőműben jelenleg két reaktor működik, és további két reaktorral tervezik bővíteni. Az új blokkok üzembe helyezésére körülbelül 15 év múlva kerülhet sor. A kivitelezés várható költségét a szóvivő, Ladislav Kriz nem közölte, azt majd a pályázatok elbírálása után hozzák nyilvánosságra.
   

A temelíni atomerőmű 2000 óta termel áramot két, egyenként 1000 megawatt kapacitású, orosz VVER típusú nyomottvizes reaktorral.
   

A CEZ szóvivője emlékeztetett, hogy a temelíni erőművet eredetileg is négy blokkra tervezték, úgyhogy a bővítés a jelenlegi létesítmény területén megvalósítható. A környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésére már 2008-ban megrendelést adtak.
   

A temelíni erőmű alig 100 kilométerre fekszik az osztrák és a német határtól. Mindkét ország környezetvédői több alkalommal is tiltakoztak az erőmű ellen, és ismételt üzemzavarok okán éles kritikával illették a CEZ tájékoztatási gyakorlatát, írta a dpa hírügynökség.
   

A másik cseh atomerőmű Dukovanyban van, ott négy, egyenként 427 megawatt kapacitású, szintén VVER típusú reaktor termel áramot, ezek közül az elsőt 1985-ben, az utolsót 1987 végén kapcsolták a hálózatra. A két erőmű együtt a cseh áramtermelésnek körülbelül a harmadát adja.

Forrás : MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.