2022.06.30., csütörtök , Pál

Csökkent az OMV bevétele az első félévben

2009. augusztus 05., szerda 11:13

Harmincöt százalékos bevételcsökkenésről számolt be az OMV osztrák kőolaj- és földgázkonszern szerdán közzétett első féléves jelentésében. Az elemzők által vártnál rosszabb mutatókat mindenekelőtt a nehéz piaci helyzetre, az olajár és a finomítói árrés csökkenésére vezeti vissza a vállalat.

Az OMV bevétele 8,404 milliárd euróra csökkent az első félévben, az üzemi eredmény 71 százalékkal maradt el a tavalyi első félévitől, 503 milliárd euróra apadt. A kisebbségi részesedések utáni adózott eredmény 84 százalékkal, 185 millió euróra esett.
    
Az egy részvényre jutó eredmény 0,62 eurót tett ki, 84 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti 3,78 euróhoz képest.
   
A második negyedévben a félév egészénél nagyobb arányban, 41 százalékkal, 4,113 milliárd euróra esett a bevétel az alacsony olajár miatt. Az OMV üzemi eredménye 237 millió euró volt a második negyedévben, 75 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában elértnél. A kisebbségi részesedések utáni eredmény 79 százalékkal, 144 millió euróra csökkent a második negyedévben.
   
A jelentés szerint a második negyedéves pénzügyi eredmény is elmaradt az egy évvel korábbitól, mindenekelőtt azért, mert a Mol-részvények eladása miatt osztaléktól esett el a társaság.
   
Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató a második félévben jobb eredményre számít, a termelés növekedése és az árak várható emelkedése miatt.
   
Az OMV szerdán bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a török Dogan Holdinggal a Petrol Ofisiban való többségi tulajdonrészének megvásárlásáról. Az OMV jelenleg 41,58 százalékban, a Dogan Holding 54,17 százalékban tulajdonosa a Petrol Ofisinek.

Forrás : MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.