2022.06.30., csütörtök , Pál

Szeptember közepéig megalakul a Déli Áramlatot építő orosz-szerb vegyesvállalat

2009. augusztus 05., szerda 12:07

Szeptember közepéig megalakul az az orosz-szerb vegyesvállalat, amelyet a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának megépítésére hoznak létre - közölte a Beta hírügynökséggel Dusan Bajatovic, a Srbijagas szerb állami gázvállalat vezérigazgatója.

A Déli Áramlat Szerbia nevű cég központja Svájcban lesz, az orosz Gazprom 51 százalékkal, a Srbijagas pedig 49 százalékkal részesedik belőle. Korábban úgy tervezték, hogy a cég már július végére megalakul, de létrehozásáról csak a múlt héten született meg a végleges döntés. A Gazprom és a Srbijagas vezetői döntöttek egy szerbiai leányvállalat megalakításáról is - erre azért van szükség, hogy az anyacég működési engedélyt kaphasson Szerbiában.
    
Dusan Bajatovic szerint a Déli Áramlat építésének megvalósíthatósági tanulmánya a jövő év júniusának végére készül el, s ezt követően születik meg a végleges beruházási döntés.
   
A tervek szerint az orosz gázt Nyugat-Európába szállító vezeték szerbiai szakasza 450 kilométer hosszú lesz, kapacitása évi 20 milliárd köbméter, és a megépítése legalább 700 millió euróba kerül.

Forrás : MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.