2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Területi igényeket támaszt a német szélenergia lobbi

2009. augusztus 10., hétfő 16:17

Szélerőműparkokat kellene telepíteni Németország területének egy százalékán a német szélenergia szövetség (BWE)szerint.

A 82 millió lakosú országban jelenleg az áramigény 7 százalékát fedezik szélturbinákkal. A kormány 2020-ig a duplájára emelné ezt az arányt, a BWE szerint viszont 50 százalékos részarányt is el lehetne érni.  
    
Ehhez egyáltalán nem szükséges az állami támogatás növelése, csupán megfelelő kereteket kellene kialakítani a fejlesztéshez. Mindenekelőtt be kellene vonni a termelésbe az ország 357 ezer négyzetkilométeréből "legkevesebb egy százalékot", amint Hermann Albers, a BWE elnöke mondta a Berliner Zeitung című lapnak.
   
A szabályozás azonban, főként a szövetségi tartományok szintjén, nem teszi lehetővé szélfarmok telepítését kellő nagyságú területen.
   
- A politika alszik, és nem ébred rá, mekkora lehetőséget szalaszt el éppen. A szél erejével gyorsan és széndioxid kibocsátás nélkül lehet nagy mennyiségű energiát előállítani - mondta a hétfőn megjelent interjúban Albers, aki szerint az éghajlatváltozás miatt nincs is más választás, mint a megújuló energiaforrások használata.
   
A németországi szélerőművek 2007-ben 35 millió tonna széndioxid-kibocsátástól kímélték meg a környezetet. Azóta további kétezer megawattal 24 ezer megawatt fölé emelkedett a termelési kapacitás, amivel Németország az első Európában. Az ágazat jelenleg 90 ezer embernek ad munkát. A BWE számítása szerint 2020-ig további 120 ezer állás létesül, ezzel a szélenergia adja a megújuló energia területén várható 250 ezer fős foglalkoztatásbővülés legnagyobb hányadát.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.