2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Felavatták a világ első úszó szélturbináját Norvégiában

2009. szeptember 09., szerda 22:14

Felavatták a világ első tengeri, úszó szélturbináját az Északi-tengeren, a norvég partok közelében. A lebegő turbina várhatóan néhány héten belül kezdi meg az áramtermelést.

A Hywind elnevezésű turbina - mely 65 méter magas, súlya pedig 5300 tonna - mintegy tíz kilométerre lebeg a Norvégia délnyugati partjainál található Karmoy-szigettől. A szélturbina egy vízen lebegő talpazaton áll, melyet három kábel horgonyoz a tengerfenékhez. A talapzat egyensúlyát a belsejében elhelyezett víz és kövek biztosítják.
    
A StatoilHydro norvég olajipari óriáscég a következő két évben teszteli a Hywindet, mielőtt további úszó szélturbinákat épít nemzetközi összefogásban. A technológiát Japánba, Dél-Koreába, Kaliforniába, az Egyesült Államok keleti partjaihoz és Spanyolországba exportálják a tervek szerint.
   
A Hywind 120 és 700 méter közötti vízmélységnél alkalmazható, ezáltal a partoktól sokkal messzebbre kerülhet a szélturbina, mint ahol a hagyományos, statikus turbinák működnek. Akár olyan messze is kerülhet, hogy nem látszik a partról és zaja sem hallatszik el a lakott területekig.
   
A 2,3 megawattos turbinába 46 millió eurót (közel 12,5 milliárd forintot) fektettek be, így jelenleg sokkal költségesebb megoldásnak tűnik, mint stabil társai. A beruházó képviselője szerint azonban le tudják majd faragni a lebegő szélturbina árát annyira, amennyibe a mintegy 60 méteres mélységig használható fix szélturbina kerül most.
   
A StatoilHydro közlése szerint néhány héten belül megkezdi az energiatermelést is a kedden felavatott úszó szélturbina.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.