2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Saját részvényekkel finanszírozhatja a Mol a Peral-projektet

2009. szeptember 10., csütörtök 15:13

A Mol Nyrt. vagy csak saját részvényekkel, vagy részben készpénzzel finanszírozza a kurd Pearl-projekt 2009-es munkaprogramját - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

    A közlemény szerint a Mol a tőzsdei árfolyamok alakulásának függvényében dönt a részvényekkel vagy készpénzzel történő fizetésről.
    Ennek megfelelően a Mol 2009. szeptember 15-ig átad 51.090 darab „A” sorozatú törzsrészvényt 50-50 százalék arányban a projektben szintén résztvevő Dana Gasnak és a Crescent Petroleumnak, továbbá maximum 80.000 darab „A” sorozatú törzsrészvényt értékesíthet 2009. október 15-ig. Ennek lebonyolításával az ING Bank NV Magyarországi Fióktelepét és az OTP Bank Nyrt.-t, mint befektetési szolgáltatókat bízza meg.
    A Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég májusban jelentette be, hogy konzorciumot hoztak létre abból a célból, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltsék meg a Nabucco gázvezetéket.
    A Molnak 10 százaléka van a Pearlben.
    Az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas szerint az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett meg lehet tölteni belőle a Nabuccót is. A 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósítására létrehozott konzorciumnak a cégek közleménye szerint tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV cég is, amelyek a Nabucco részvényesei voltak kezdettől fogva.
    Az OMV 350 millió dollárt fizet a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. A pénzből az arab cégek  a projektet finanszírozzák.
    A megállapodások előtt a Crescent és a Dana fele-fele arányban birtokolta a részvényeket a Pearlben.


Forrás : MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.