2022.06.29., szerda , Péter, Pál

A francia EdF részt kíván venni a Déli Áramlat gázvezeték projektben

2009. szeptember 15., kedd 13:53

Az Électricité de France (EdF) francia energetikai konszern 10 százalékos részesedést kíván szerezni az orosz-olasz Déli Áramlat gázvezeték kivitelezési projektben - írja az orosz Kommerszant napilap keddi száma az ügylethez közel álló körök értesüléseire hivatkozva.

A Dél-Európa gázellátását 2013-ról biztosító 14 milliárd eurós gázvezeték projekt kivitelezéséről a szándéknyilatkozatot hamarosan aláírják.
    
Az orosz kormány szóvivője megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő francia kollégájával François Fillon kormányfővel hétfőn folytatott megbeszélésén szó esett a projektben való esetleges francia részvételről.
   
Amennyiben megegyezés születik a belépésről, az EdF lesz az olasz Eni mellett a Déli Áramlat projekt második nyugati résztvevője. A projekten eddig az Eni és az orosz Gazprom 50-50 százalékos részesedéssel osztozott.
   
A Déli Áramlat a Fekete-tenger térségéből szállít majd földgázt Bulgárián keresztül két irányba elágazva, egyrészt Magyarország és Ausztria, másrészt Görögország és Olaszország felé.
    ...
   
Több hírügynökség hétfőn közölte, hogy a francia GdF Suez SA gázipari konszern várhatóan októberben 9 százalékos pakett megvásárlásával belép a Gazprom által vezetett Északi Áramlat gázvezeték projekt kivitelező társaság részvényesei közé.
   
Az 1220 kilométeres Északi Áramlat gázvezeték 2011-ben kezdi meg a földgáz szállítását Nyugat-Európából az Északi-tengeren keresztül, évi 27,5 milliárd köbméteres kapacitással, amit 2012-re évi 55 milliárdra növelnek.
   
Az Északi Áramlat jelenlegi részvényesei a Wintershall Holding és az E.ON Ruhrgas 20-20 százalékos, a holland Nederlandse Gasunie NV 9 százalékos és a Gazprom 51 százalékos részesedéssel. A GdF a Wintershall és a Ruhrgas pakettjéből vásárolna összesen 9 százalékos részesedést.


Forrás : MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.