2022.06.30., csütörtök , Pál

Az energia hivatal célja a versenyképesség növelése

2009. szeptember 22., kedd 19:54

Versenyképes árakkal, az ellátás biztonságával és minőségi szolgáltatással  kíván hozzájárulni a gazdaság versenyképességének növeléséhez a Magyar Energia Hivatal (MEH), az energiatudatosság fokozása mellett - ismertette  Matos Zoltán, a MEH szeptember elejétől hivatalban lévő elnöke a hivatal megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott szakmai konferencián kedden Budapesten.

Hozzátette: az árak finomítása mellett szükség van az energia árának további elválasztására a szociálpolitikától. Véleménye szerint a múltból sok "apró" teher maradt az árszabályozásban. Valós árjelzéseket kell adni ahhoz, hogy a fogyasztó választani tudjon a szolgáltatók között, de ezt kívánja a befektetői bizalom erősítése is.  
    
A jobb versenyképesség nem csak a gazdaság egészében, hanem az energetikai szektoron belül is szükséges, ezért a hivatal arra törekszik, hogy a piaci és a szabályozási mechanizmusokat az eddigiekhez képest jobban összehangolja. Fontos feladat a még meglévő versenykorlátok lebontása is - mondta az elnök. Példaként a határkeresztező kapacitások elosztását, a hosszú távú áramvásárlási szerződések felmondása után kialakult helyzetet, és az egyetemes szolgáltatók és a versenypiac közötti anomáliákat említette.
   
Horváth J. Ferenc, a MEH nemrégiben leköszönt elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalnak a magyar nemzetgazdaság jelentős hányadára van közvetlen és közvetett ráhatása, hiszen az energetikai ipar nettó árbevétele 2008-ban elérte a kétezer milliárd forintot, az energetikai társaságok jegyzett tőkéje pedig ezer milliárd forint körül van.
   
Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az Európában legkorábban megalakult hivatal korrekt szakmai kapcsolatot tart fenn a piaci szereplőkkel, és arra törekszik, hogy összehangolja a termelők, a szolgáltatók és a fogyasztók érdekeit. A miniszter azt követően, hogy tolmácsolta Bajnai Gordon miniszterelnök üdvözletét és köszönetét Horváth J. Ferencnek, a hivatal távozó elnökének, Sólyom László köztársasági elnök nevében a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a MEH volt elnökének.
   
Pataki István, a MEH elnökhelyettese arra emlékeztetett, hogy  Magyarország két régióhoz is tartozik, ami növeli a villamosenergia piac rugalmasságát.
   
A MEH még az idén vizsgálatot folytat az áram- és a gázpiacon jelentős piaci erővel (JPE) rendelkezők vállalkozások azonosítására - jelentette be Kovács Csaba, a hivatal osztályvezetője. Ha ilyet találnak, akkor a hivatal nyilvános értékesítést írhat elő és árkorlátot szabhat a jogszabály alapján. Ennek volt köszönhető például 2008 őszén, hogy a MVM Trade Zrt.-nek aukciót kellett tartania, és az árkorlát mérsékelte az akkor magas áramárat.
   
Grabner Péter, a MEH osztályvezetője pedig arról szólt, hogy felül kell vizsgálni a kötelező átvétel alá (KÁT) eső megújuló, illetve a hőtermeléssel összekapcsolt áramtermelés támogatását. Jelenleg ugyanis a megújulóhoz képest jóval nagyobb kapcsolt energiatermelés jelentős pénzügyi többletterhet ró a felhasználókra. Ezt részben a magas átvételi ár, másrészt a villamosenergia rendszerben kötelezően képzett tartalék okozza. Volt már olyan időszak, amikor ez a tartalék havi egymilliárd forint kiadást jelentett a rendszerirányító Mavirnak, amit végső soron az áram árában a fogyasztó fizet meg.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.