2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Orosz lapok: nem javul az orosz-fehérorosz viszony

2009. szeptember 29., kedd 16:27

Oroszország és Fehéroroszország kapcsolata cseppet sem javult az utóbbi hónapokban, s ezúttal sincs kilátás kedvező fejleményre - állapították meg az orosz lapok kedden abból az alkalomból, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő munkalátogatást tesz Fehéroroszországban, s találkozik ottani kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával.

A két államfő legutóbb áprilisban tárgyalt kedvező légkörben, de azóta mindkét oldalon csak halmozódnak a sérelmek. Minszk zokon vette, hogy Moszkva nem siet átutalni egy kétmilliárd dolláros hitel második, 500 millió dolláros részét, továbbá hogy nyáron az új orosz műszaki előírásokra hivatkozva leállította a fehéroroszországi tej és tejtermékek importját, ami érezhető csapást jelentett az ottani gazdaságnak. Moszkva viszont egyebek mellett azért orrol Lukasenkára, mert Minszk a tavalyi ígéretek ellenére a mai napig nem ismerte el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, s mert a fehérorosz elnök nem vett részt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) nyári moszkvai csúcsán, nem foglalta el a soros elnöki tisztségét, és nem írta alá a közös gyors mozgatású erők létrehozásáról szóló megállapodást.

Mindezen túl Moszkvának nem nagyon tetszik, hogy Fehéroroszország tavasz óta az EU-hoz közeledik a keleti partnerség uniós program keretében.

Medvegyev Lukasenkával közösen megszemléli majd a Nyugat-2009 fedőnevű hadgyakorlatot, amely a két szövetséges állam katonai összeforrottságát hivatott demonstrálni. A Kommerszant című moszkvai lap értesülése szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a katonai együttműködés terén rendben lenne minden: akadozik a közös légvédelem kiépítéséről a szövetségi állam legfelső testületének februárban tartott ülésén aláírt megállapodás végrehajtása.

A dokumentumot máig nem ratifikálták, egyebek között azért, mert szükséges lenne hozzá egy jegyzőkönyv a rendszer kiépítéséről. Ennek aláírását azonban Minszk ahhoz köti, hogy Oroszország szállítson fegyvereket hitelbe, és adjon megrendeléseket a fehérorosz hadiiparnak, amitől Moszkva elzárkózik.

Mindezen túl a két szövetséges állam kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik akadályokat gördít a kereskedelem útjába. Az orosz hitel következő részének kiutalása pedig késik, noha a Nemzetközi Valutaalaptól Minszk aligha számíthat a remélt kétmilliárd dollárra.

Az energetika terén fennálló fő probléma hatalmas összegben mérhető: a felek eltérően értelmezik a helyzetet. Lukasenka úgy véli, ígéretet kapott Medvegyevtől, miszerint Oroszország idén ezer köbméterenként 150 dollárért szállítja a gázt, de a Gazprom azt állítja, a szám ugyan elhangzott, de nem módosították a szerződést. A Kommerszant értesülése szerint Moszkva az energetikai együttműködés kérdéseit komplexen hajlandó megvitatni, ami annyit tesz, hogy szeretne részt venni a fehéroroszországi energetikai cégek privatizálásában, de Minszk a felvetésre nem reagált.

Ami pedig Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerését illeti, amit Lukasenka tavaly augusztus óta folyamatosan ígérget, nem zárható ki, hogy Minszk Venezuela példáján okulva befektetéseket és hiteleket vár a lépésért cserébe.

Forrás : MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.